Ook in 2014 stond duurzaamheid hoog op de agenda’s van veel regeringen, actiegroepen en Raden van Bestuur. Tegelijk stromen de media nog steeds over van berichten over hoe de wereld bewust of onbewust doorgaat met onverantwoord leven en werken.
Online doet steeds meer retailers wankelen. Digitalisering heeft deze eeuw ongekend disruptieve effecten gehad op tal van retailers, en er staan ons nog grote veranderingen te wachten.
Een langetermijnrelatie met klanten opbouwen lijkt nu beter mogelijk dan ooit, maar...
Om de zoveel tijd verschijnen er verhalen over wat de B2B-sector anders zou moeten doen om meer klanten te krijgen of te behouden.
Naar verwachting stijgt de wereldbevolking van 7,2 miljard mensen in 2013 naar 9,6 miljard in 2050. We staan voor de uitdaging om meer mensen van voedsel te voorzien dan ooit. Toch wordt eenderde van het geproduceerde voedsel verspild. Een serieuze kwestie die moet worden aangepakt. Alle schakels in de bedrijfsketen, van fabrikant tot consument, moeten een bijdrage leveren om verspilling te voorkomen, bijvoorbeeld door de houdbaarheid te bevorderen. Maar één ding is zeker, we hebben de consument nodig.
Om de impact van uiteenlopende producten op het milieu te omschrijven worden veel verschillende termen gebruikt. Milieuvriendelijk, recyclebaar, hernieuwbaar, duurzaam, lage CO2-voetafdruk; het zijn allemaal vaak gehoorde en gebruikte termen. Maar zijn deze begrippen wel voor iedereen even duidelijk? Wat verstaan consumenten eigenlijk onder deze begrippen? En welke termen kun je als marketeer beter wel of juist beter niet gebruiken?
Uit onderzoek van de universiteit van Chicago blijkt dat het verkleinen van een merklogo een positief effect heeft op de luxe perceptie van een product. Merken zoals Louis Vuitton of Gucci hebben de afgelopen jaren de afbeelding van hun logo al aanzienlijk verkleind zo staat in Emerce (juni, 2013). Zien we deze ontwikkeling ook terug binnen de supermarktbranche en op verpakkingen? En waarom wel of niet?
Even ontsnappen aan de dagelijkse sleur, door een grappige reclame of een vrolijke verpakking. Volgens trendwatcher Christine Boland is lightness de consumententrend van 2013. We verlangen naar humor, speelsheid, ongecompliceerdheid en kinderlijke eenvoud. Dit uit zich in producten en campagnes die een lach op je gezicht toveren. Wil een producent consumenten alleen nog maar aan het ‘lachen’ maken of ook relevante informatie bieden?
Ondernemers die voor hun 30e al in het spreekwoordelijke gat in de markt zijn gesprongen zijn geen uitzondering meer in de wereld van de entrepreneurs. Veelal komen deze ondernemers met duurzame en groene initiatieven. Is dit toeval? Is het hun missie om bij te dragen aan een duurzamere wereld? Of zijn het marketingtalenten die goed weten in te spelen op trends en de vraag van de consument? Een aantal veelbelovende initiatieven op een rij.