Björn Borg hield ruim een week geleden een opmerkelijke pr-stunt in Amsterdam. Het merk dat zich steeds meer op sport richt, had een pop up-store geopend in de Amsterdamse Pijp. Klanten kregen daar een voorstel. Ze konden hun drugs inruilen, ‘swappen’, voor sportspullen onder het mom: 'sporten maakt stofjes aan die sterker zijn dan drugs'. Uiteindelijk leverden 20 Amsterdammers hun wiet en hasj in, om er met een splinternieuw sportsetje vandoor te gaan.
Volkomen langs Nederland heen
De pr-stunt scoorde wereldwijd aandacht en ging de internationale vaksites over, waaronder AdAge. Uiteindelijk kreeg het filmpje een miljoen views. Wat opvallend is: de virale ‘stunt’ ging volkomen langs Amsterdammers en ‘Nederland’ heen. Niemand wist dat er zo’n opvallende pr-actie werd gehouden. Geen Amsterdamse media die melding maakten van een winkeltje waar je drugs kon inruilen. Geen run op sportsetjes die je in ruil voor wiet kon meenemen. Het bleef angstvallig stil.
Wet van de moderne pr-stunt
Hier laat zich de wet van de moderne pr-stunt gelden; het gaat niet om de actie zelf, het gaat om het filmpje. Dat de pr-stunt in Amsterdam geen rumoer of ophef veroorzaakte, doet er niet toe. En de maatschappij wordt er ook niet beter van. Het effect van 20 mensen die hun wiet inruilden voor sportkleding is namelijk nihil. Bjorn Borg wil vooral dat de video effect sorteert.
Waarom is Nederland zo zorgvuldig vermeden in het distributieplan van het internationale pr-filmpje? Wellicht omdat Amsterdam niet blij zou zijn met de bevestiging van het imago van ‘drugsstad’? Of zijn er legal issues?Een woordvoerder van Björn Borg draait er fijn omheen. ‘De focus van de campagne lag niet op Nederland', is de verklaring.