
Dit jaar is de 30e verjaardag van de STER Gouden Loeki awards, een mijlpaal in de Nederlandse reclame. In de afgelopen drie decennia hebben de awards de kracht van emotie in reclame benadrukt, met advertenties die je laten lachen, nostalgie opwekken en sentimentaliteit oproepen. Maar terwijl reclame is geëvolueerd, blijft één vraag altijd bestaan: Wat maakt deze advertenties zo gedenkwaardig? Hoewel emotie altijd de kern van succesvolle reclame is geweest, is de rol van muziek en sonic branding steeds belangrijker geworden bij het creëren van een blijvende verbinding met consumenten.
De STER Gouden Loeki heeft lang het veranderende culturele en economische landschap van Nederland weerspiegeld. Van de speelse, humoristische advertenties van de jaren 90 tot de meer introspectieve en sociaal bewuste campagnes van de jaren 2020, de advertenties die het meest aanspreken zijn degenen die zich hebben aangepast aan de veranderende behoeften en waarden van consumenten. In de loop der jaren is de nadruk verschoven van puur functionele reclame naar een diepere focus op emotie en verbinding, waarbij merken storytelling gebruiken om blijvende herinneringen te creëren.
Een van de meest krachtige tools om emotie aan te wakkeren en een verbinding te creëren, is muziek. 69% van de STER Gouden Loeki winnaars bevat duidelijk aanwezige muziek. En het is wel duidelijk waarom. Muziek is direct gekoppeld aan emotie. Het beïnvloedt onze gevoelens en zelfs onze fysiologie. Vrolijke muziek versnelt onze ademhaling en verhoogt onze stemming, terwijl sombere tonen een gevoel van zelfreflectie en verbinding kunnen oproepen. Door muziek in advertenties op te nemen, vangen merken niet alleen de aandacht - ze bouwen een blijvende emotionele verbinding met hun publiek.

Het gebruik van muziek in reclame is in de loop der jaren aanzienlijk geëvolueerd. In de vroege dagen van de STER Gouden Loeki was opbeurende, energieke muziek een veelvoorkomend kenmerk, wat de optimistische en speelse toon van die tijd weerspiegelde. Echter, toen wereldwijde gebeurtenissen zoals economische recessies en de pandemie de maatschappelijke stemming beïnvloedde, verschoof de toon van reclamemuziek naar zachtere, meer introspectieve melodieën. Deze verschuiving in muzikale toon weerspiegelt de bredere veranderingen in consumentengedrag - het publiek van vandaag zoekt steeds meer naar betekenis, authenticiteit en emotionele diepgang in de merken die ze steunen.
Dit is waar het concept sonic branding komt kijken. Merken die muziek strategisch gebruiken om hun identiteit te bouwen, kunnen een onderscheidend geluid creëren dat direct herkenbaar wordt. Of het nu de opbeurende jingle is die in je hoofd blijft hangen of een subtiele melodie die het verhaal van een merk versterkt, muziek speelt een cruciale rol bij het versterken van merkboodschappen en het creëren van emotie en verbinding. Het is niet langer ‘genoeg’ om een pakkende slogan of gedenkwaardig logo te hebben - vandaag de dag hebben merken een hoorbare identiteit nodig die hun visuele en emotionele aanwezigheid aanvult.
Het belang van storytelling, gecombineerd met een zorgvuldig samengestelde sonic branding, heeft reclame meeslepender en boeiender gemaakt. Advertenties nemen ons vandaag vaak mee op een reis, waarbij de muziek onze emoties van begin tot eind begeleidt. Of het nu een vrolijke of een verdrietige reclame is, muziek versterkt de emotionele impact van een verhaal en helpt het resoneren lang nadat de advertentie is afgelopen.
Als we terugkijken op de afgelopen 30 jaar van de STER Gouden Loeki, is het duidelijk dat storytelling gericht op emoties en muziek nu onafscheidelijk zijn. Adverteerders hebben geleerd dat hoewel humor en creativiteit altijd een plaats zullen hebben, het de emotie is - versterkt door muziek - die een advertentie echt onvergetelijk maakt.
Voor merken zijn de lessen duidelijk: om blijvende emotionele verbindingen te creëren, moet je muziek en sonic branding omarmen als krachtige tools in je reclame strategie. De toekomst van reclame ligt in het begrijpen van de emotionele behoeften van je publiek en het gebruik van geluid om een onderscheidende, gedenkwaardige aanwezigheid op te bouwen die opvalt.
Dit artikel is geschreven op basis van Kantars nieuwe booklet ‘30 gouden jaren van creativiteit’.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid