Overslaan en naar de inhoud gaan

SMA: Preventie overgewicht is gezamenlijke verantwoordelijkheid

Nederlanders worden steeds dikker door hun zittende leefstijl en voedingspatroon met hoge energiedichtheid. Bijna driekwart van onze…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Ook het voedingspatroon laat vaak te wensen over; te veel, te vet en te snel. Tijdens het mini-symposium 'Overgewicht, een zaak van gewicht' van Stichting Merkartikel (SMA) werden consumenten, overheid, maatschappelijke organisaties en fabrikanten daarom opgeroepen voor dit uitdijende probleem gezamenlijk verantwoordelijkheid te nemen.

related partner content for mobile comes here

Volgens dr. Theo Ockhuizen, voorzitter van de VAI bestuurscommissie Verantwoord Gewicht, erkent de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie haar maatschappelijke verantwoordelijkheid voor het terugdringen van overgewicht in de bevolking. De levensmiddelenindustrie pleit voor een gezamenlijke oplossing en wil graag samenwerken met overheid en maatschappelijke organisaties om barrières te nemen. Ockhuizen adviseert producenten meer te investeren in producten die een gezond voedingspatroon ondersteunen. Daarnaast wil de voedingsmiddelenindustrie graag een bijdrage leveren aan het oplossen van het overgewichtprobleem door consumentenvoorlichting, heldere productinformatie en zelfregulering van reclameactiviteiten.

Goos Eilander van Trendbox noemt enkele consumptietrends die al langer spelen en samenhangen met de veranderingen in de maatschappij: gezondheid, tijd en convenience. Van de groep 65-plussers let driekwart er altijd op dat de avondmaaltijd past binnen een gezond voedingspatroon. Jong volwassenen (16 tot 24 jaar) nemen het op dit gebied niet zo nauw; slechts 40 procent van deze groep zorgt ervoor dat er iedere dag gezond wordt gegeten.
Eilander ziet tevens een duidelijke verharding van de maatschappij. We eisen als burgers steeds meer van anderen. Uit onderzoek van Trendbox blijkt bijvoorbeeld dat een meerderheid van de Nederlanders vindt dat inderdaad ieder pondje door het mondje gaat, dikke mensen 'ergens' zelf schuldig zijn en dus eerst zelf actie moeten ondernemen.

Volgens prof. dr. Han Kemper (VU Medisch Centrum, EMGO Instutuut) zal, om obesitas te voorkomen, een half uur bewegen waarschijnlijk nog te weinig zijn. 'Het streven van veel mensen om via 'lijnen' tot een normaal gewicht te komen moet worden afgeraden omdat dit in eerste instantie leidt tot verlies van kilo's in de vorm van water en spier, terwijl meer bewegen en sporten leidt tot verlies aan vet. Bovendien is gebleken dat fitte mensen met overgewicht een lager risico hebben op hart- en vaatziekten dan niet-fitte mensen met een normaal gewicht', aldus Kemper. Het devies van Kemper is daarom 'Beter fit dan fat'.

De SMA is overigens van mening dat preventie van overgewicht een gezamenlijke verantwoordelijkheid is van zowel consumenten, overheid, producenten en aanbieders van voedingsmiddelen. Voldoende beweging en een gevarieerde voeding zijn van essentieel belang voor de gewichtsbeheersing en preventie van overgewicht.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in