Slaat Corendon de plank mis met 'coronamarketing'?

Klanten van Corendon kunnen getest worden op het coronavirus. En dat leidt tot een storm van kritiek.

‘Wil jij weten of je antistoffen hebt tegen Covid-19? Laat je testen!’

‘Je antistoffentest nu eenvoudig en snel!’ Die zin is in koeienletters boven de nieuwe advertentie van reisorganisatie Corendon gekalkt. Volgens de advertentie kunnen mensen voor 69 euro op afspraak langskomen in een hotel in Amsterdam. Daar wordt dan bloed afgenomen en gecontroleerd op antistoffen tegen het coronavirus. Wie de test heeft afgenomen, krijgt 20 euro korting op een toekomstige vliegvakantie, belooft de advertentie.

'Belachelijk', stellen veel Twitteraars. 'Gaat Corendon nu zelf voor viroloog spelen?', vraagt iemand zich af. Een ander: 'Mag wat kosten.' Ondanks alle kritiek hebben op het moment van schrijven driehonderd mensen zich al voor de de sneltest aangemeld.

De zogenaamde Orient Gene Rapid Test test wordt door de Nederlandse Taskforce Serologie afgeraden. De taskforce onderzocht 16 verschillende testen, waaronder die van Corendon. 'Ze bleken allemaal niet betrouwbaar', laat de voorzitter van de taskforce, Chantal Reusken, weten aan Trouw.

Corendon is niet blij met de felle kritiek. 'Het is erg onredelijk', zegt een woordvoerder tegen de krant. 'Wij hebben onze plannen aan het RIVM gepresenteerd en gevraagd om zijn mening. Maar ondanks herhaaldelijke e-mails en telefoontjes kregen we geen reactie terug. Het is heel zuur dat ze nu wel tijd hebben voor een negatieve reactie richting de pers.'

Volgens Corendon voldoet de sneltest wel degelijk aan de Europese regelgeving. 'Deze test kwam als beste naar voren ten aanzien van specificiteit en sensitiviteit. Wij zijn er op basis van feiten van overtuigd dat we deze antistoffentest kunnen gebruiken.'

'Geen marketing-truc'

De testen waar Corendon in de advertentie op doelt, blijken overigens níet de testen te zijn die vakantiegangers nodig hebben als ze met Corendon op reis willen. De sneltests met antistoffen worden nu afgenomen in een testfaciliteit. De reisorganisatie wil op die manier testen of de faciliteit ook goed kan functioneren wanneer mensen in een later stadium daadwerkelijk op vakantie kunnen gaan. 'Verwarrend', gaf Corendon-topman Steven van der Heijden donderdagochtend schoorvoetend toe bij Goedemorgen Nederland.

'Het gaat hier niet om een marketing-truc', stelde de CEO. 'Ondanks de verwarring is Corendon heel erg duidelijk geweest in de communicatie. Wij hebben nooit gesuggereerd dat we een antistoffentest zouden inzetten voor mensen die op vakantie gaan. De advertentie laat zien wat wij momenteel doen. En dat is dat we aan mensen aanbieden om zich te laten testen op die antistoffen.'

Voor de duidelijkheid: voor vakantiegangers gaat Corendon testen gebruiken die weergeven of mensen op dat moment het coronavirus onder de leden hebben. Vakantiegangers kunnen voor 50 euro per persoon zich kort voor het vertrek van de vlucht laten testen. Daarna zorgt Corendon ervoor dat zij zo veel mogelijk in een beschermde omgeving blijven. 

De reisorganisatie biedt vanaf 26 juni 'corona-vrije' vakanties naar een beperkt aantal bestemmingen. Naast de testen voert de touroperator extra maatregelen in voor de transfer naar de luchthaven, het inchecken, de vlucht en de transfer naar het all-inclusive hotel om het besmettingsgevaar te minimaliseren.

'Klanten moeten zich zorgeloos kunnen bewegen'

Met deze stappen hoopt Corendon een veilige vakantie te organiseren zonder verplichte mondkapjes of 1,5 meter afstand. 'Dat is voor ons geen vakantie,' aldus topman Steven van der Heijden. 'Wij willen dat onze klanten zich vrij en zorgeloos kunnen bewegen. Zowel tijdens de vlucht als in het hotel, kunnen onze gasten zich net zo ontspannen en zich in de watten laten leggen als onder normale omstandigheden.'

Dat zorgeloos bewegen geldt overigens tot op zekere hoogte, want gasten mogen het hotel niet verlaten. De touroperator hoopt dat klanten dat accepteren in ruil voor een "onbezorgde" vakantie. Indien een reiziger toch besmet blijkt te zijn met het longvirus, mag die zijn reis niet meer voortzetten. De persoon ontvangt samen met zijn hele gezelschap een reisvoucher met een tegoed gelijk aan de waarde van de geboekte vakantie.

Lees ook: Martin de Boer (Corendon): 'We zitten in een enorme spagaat'

De eerste beschikbare bestemming voor deze aangepaste vorm van vakantie wordt Antalya aan de Turkse rivièra, waar de reisorganisatie meerdere all-inclusive hotels bezit. In de komende weken wordt overlegd met de autoriteiten op andere bestemmingen om ook daar vakanties te kunnen aanbieden. Voorbeelden hiervan zijn Ibiza en Curaçao, Sardinië en Sicilië.

Branchegenoot TUI Nederland denkt ook na over plannen om mensen toch op vakantie te kunnen laten gaan, maar maakt daarbij andere afwegingen dan Corendon. 'De volledige vakantie moeten doorbrengen in het hotel, zien wij op dit moment toch als een te grote beperking voor vele klanten.'

(Adformatie/ANP)

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie