Overslaan en naar de inhoud gaan

Boost my Career part II - Nee leren zeggen

We zitten weer in Leerdam - mijn mentor Eric en ik. Omdat ik op vakantie was tijdens de NIMA Career Booster workshop in december, doen we…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

We zitten weer in Leerdam - mijn mentor Eric en ik. Omdat ik op vakantie was tijdens de NIMA Career Booster in december, doen we het samen dunnetjes over. Ruud Frambach, bekend van het boek 'Marketing aan de Top' presenteerde en Eric biedt aan om het boek samen te evalueren zodra ik 'm heb gelezen. Huiswerk dus!

related partner content for mobile comes here

Eric vraagt hoe het gaat en hoe het met zijn tips is gegaan. Ik kan gelukkig positief antwoorden - het huiswerk van de vorige keer (collega's vragen stellen om ze meer te betrekken bij projecten en de opmerking 'dat zou marketing toch...' daardoor vermijden) heeft goed uitgepakt. Ik merkte dat door doorvragen je 1. meer interesse toont bij collega's en 2. gewoon veel meer te weten komt. Vooral over de achterliggende gedachtes, wensen, doelgroepen en zelfs politieke redenen. Het klinkt zo simpel, maar dat is het vaak niet.

Een tweede punt waar ik tegen aanloop, vertel ik Eric, is het moeilijk 'nee' kunnen zeggen. (Wie herkent dit niet?!) Ik heb er overigens niet ineens last van, nee, al zo'n tien jaar, sinds ik naar 't HBO ging en gedwongen werd met andere mensen samen te werken. En ik weet ook al tien jaar dat deze 'slechte' eigenschap me niet helpt en ik er aan moet werken.
"Heel herkenbaar" zegt Eric en probeert me uit te leggen waarom 'nee' zeggen zo verdomd moeilijk is. "Goed nee zeggen heeft alles te maken met het managen van verwachtingen. Het woord 'nee' brengt namelijk emoties met zich mee, mensen vinden het woord niet leuk om te horen. Ga maar na: die collega's zijn vaak zó enthousiast over hun eigen plan/project/idee en jij zal dat met zo'n klein woordje teniet doen. Goed 'nee' zeggen doe je alleen met feiten," besluit hij.

Een week na het gesprek ontstaat er een situatie waar ik mijn nieuwe inzicht meteen in de praktijk kan brengen. Een collega heeft een wild idee en vindt dat zijn idee heel belangrijk is voor het product dat hij verkoopt. Of ik budget wil reserveren en wil zorgen dat het idee tot stand komt. Om verschillende redenen is het antwoord 'nee', maar ik zeg het niet meteen, omdat ik weet dat ik hem dan direct op zijn emoties aanspreek en zo een verkeerde reactie uitlok. Ik vraag hem eerst waar deze wens vandaan komt, of hij onderzoek heeft gedaan naar de behoefte en vooral of dit idee aansluit bij de prioriteiten van zijn manager. "Nee.." is het antwoord en mijn collega weet niet zo goed wat hij moet antwoorden. Samen komen we niet verder, omdat hij niet gewend is dat zijn geweldige plan niet meteen wordt omarmd. We sluiten het gesprek af met de opdracht dat hij eerst verder onderzoek pleegt, alvorens 'marketing' dit wilde idee gaat omarmen. Ik ben trots op mezelf - een maand geleden zou dit gesprek een ander wending hebben gekregen.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in