Overslaan en naar de inhoud gaan

Innoveren, anticiperen of reageren?

Wat is de beste reactie als bedrijf op de veranderingen in de consumentenmarkt?
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Mensen en veranderen. Iets dat in veel gevallen frictie geeft, vooral als de mens geen keuze heeft. De mens houdt van naturen niet van veranderingen. Maar wat als je geen invloed hebt op de verandering? Op het moment dat er iets op het punt staat te veranderen waaraan jij gewend bent is het meest makkelijke om er een negatieve draai aan te geven en je af te zetten tegen de verandering. Wat ik heb geleerd is dat als je geen invloed hebt op de verandering dat je het moet accepteren en als je het niet kan accepteren je het moet veranderen.

Polare
Ook bedrijven reageren op deze manier op de veranderingen in de markt of op het consumentengedrag. Als je niet op tijd de veranderingen accepteert en er op in speelt mis je de boot. De retail sector zit momenteel midden in zo’n verandering. Het koopgedrag van de consument is aan het veranderen. Er komen steeds meer kanalen bij van waaruit er aankopen kunnen worden gedaan. Waar de fysieke winkel vroeger een monopoly positie had heeft die nu van alle kanten concurrentie. Boekhandel Polare is een recent voorbeeld van een keten die te laat is geweest met het inspelen op de veranderende markt. In een aan de NRC geeft de investeerder ook aan; ‘’de sector had een wake up call nodig’’, later zegt hij ‘’Ik ben een soort metafor geworden voor niet-gewenste veranderingen’’. Blijkbaar is het heel moeilijk om op tijd te reageren op de veranderende markt, Polare is namelijk niet de enige bij wie dit is overkomen. 

Kruidenier
Boodschappen doen, iets dat je al jarenlang hetzelfde doet. Met de trend dat alles duurzamer en biologischer wordt en mensen steeds minder tijd hebben, was het wachten op de eerste alternatieven voor het doen van je boodschappen. HelloFresh, de Krat en Bilder & de Clerq zijn voorbeelden van het alternatief. Je duurzame of biologische eten wordt per maaltijd bij je thuis bezorgd en je hoeft de hele week niet meer na te denken wat je eet. Voor de mensen die wel de deur uit gaan kunnen bij Bilder & de Clerq een recepten kaart pakken en alle benodigdheden voor het gerecht zo van een plank in het mandje schuiven. Met wekelijks rond de 10 maaltijden zit er altijd wel iets voor je bij. Een voordeel is dat je niet meer teveel koopt en zo dus weinig restafval creëert. Een duurzame manier van het nieuwe boodschappen doen. Het lijkt een kwestie van tijd totdat ALDI of LIDL met een zelfde concept komt maar dan voor een beperkt budget.

Energie
Ook de energiemarkt is aan het veranderen. De commercials met duurzame ‘’groene’’ energie vliegen je om de oren. Je kan via verschillende applicaties ten alle tijden je energie verbruik regelen, kosten besparen en zo je rekening beïnvloeden. Groene energie is alleen grijze energie gebleken totdat recentelijk op de markt is gekomen. Een aanbieder van groene energie rechtstreeks van de bron. De consument kan kiezen uit een aantal Nederlandse boeren die op verschillende manieren groene energie produceren. Via een online platform wordt vraag & aanbod gecombineerd zonder een ouderwetse energiemaatschappij als tussenpersoon, waardoor het vaak nog goedkoper is dan de huidige situatie. 

Held
Mijn favoriete voorbeeld van inspelen op de verandering is het verhaal van Joe McVicker. In 1930 had hij samen met zijn neef een bedrijf in een pastamengsel waarmee je behang kon schoonmaken. Toen het gebruik van behang afnam liep de verkoop terug. Wat hij had gemerkt was dat als hij in de buurt van kinderen was zij uren bleven spelen met het pasta mengsel. Om het bedrijf van de ondergang te redden besloot hij het pastamengsel verschillende kleurtjes te geven, stopte het in kleine potjes en zo ontstond Play-Doh. Een product dat tot de dag vandaag nog steeds te koop is in elke speelgoedwinkel.

De conclusie van dit verhaal is dat je niet moet wachten op de veranderingen in de markt maar zorg ervoor dat jij de markt veranderd. Steve Jobs heeft meerdere malen gezegd dat je niet kan meten of consumenten behoefte hebben aan een product als dat product niet bestaat. Met een beetje lef kom je erachter en verander jij de markt. 

 

Er is iets misgegaan bij het weergeven van de video. Ververs de pagina om het opnieuw te proberen.

 

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al abonnee? Log hier in