Onzekerheden zijn het probleem niet
[door Marjan Haselhof]
Vertrouwen hebben in jezelf ofte wel geloven in jezelf; het zijn de belangrijkste factoren voor een leuk, effectief en succesvol leven. Als je het vertrouwen niet hebt, kun je aardig wat worstelingen in je leven ervaren. Lopen dingen vaak niet zoals je wilt. Te weinig vertrouwen in jezelf hebben betekent ook vaak dat je het moeilijk vindt anderen te vertrouwen (anderen vertrouwen kan namelijk als je in jezelf gelooft).
Kun je leren om meer vertrouwen in jezelf te hebben? Jazeker!
Paradoxaal genoeg kan dit alleen als jij je onzekerheden accepteert.
De oorzaak van onze problemen en worstelingen komt voort uit het niet accepteren van eigen tekortkomingen. Deze tekortkomingen gaan altijd gepaard met een gevoel van schaamte of onzekerheid. Onze onzekerheden zijn dus niet het probleem maar het niet toestaan dat je ze hebt (onbewust druk je ze weg).
Vacatures
Senior communicatie adviseur / Woordvoerder
Ministerie van Klimaat en Groene GroeiContentredacteur
Provincie UtrechtConcern communicatieadviseur
Gemeente AltenaEen voorbeeld
Jan is een manager die last heeft van confrontatiemijdend gedrag. Na doorvragen blijkt deze voort te komen uit de overtuigingen ‘ik wil die ander niet beschadigen’, ‘ik ben bang dat ik die ander kwets’, ‘ik ben bang dat die ander boos wordt op mij, mij niet meer aardig vindt’. Bang zijn dat jij iemand kan kwetsen is een afhankelijkheid. Je kunt niemand kwetsen! Het is een keuze van de ander om zich gekwetst te voelen. Hier bang voor zijn betekent dat je denkt dat er iets kan gebeuren. Jan heeft de overtuiging (angst) dat de ander hem dan niet meer aardig vindt. Na doorvragen blijkt dat hij erkenning wil.
Op de vraag: ‘wie is verantwoordelijk voor het erkennen van jou’, antwoordde hij: ‘dat ben ik zelf’. Hij was dus iets aan het halen waar hij zelf verantwoordelijk voor is. Halen doe je alleen als je zelf een tekort hebt. Jan zag in dat zijn confrontatiemijdend gedrag voortkomt uit een tekort aan zelfvertrouwen. Dit gaf hem een onzeker gevoel.
Zoals gezegd: het probleem is niet dat Jan deze onzekerheid heeft. Het probleem is dat hij dit niet wil voelen.
Onbewust denken we dat wanneer we iets (wat er wel is) niet voelen, dit de oplossing is van veel problemen. Niets is minder waar. Het wegdrukken van deze imperfecties maakt de onzekerheid alleen maar groter. Je geeft het namelijk aandacht en energie. En datgene waar je energie naar toe gaat, wordt groter.
Toelaten en omarmen
Het toelaten en omarmen van tekortkomingen, imperfecties en onzekerheden is de weg naar rust en ruimte in jezelf. Het mooie is dat je hiermee de angst/het tekort kleiner maakt. Vervolgens ben je in staat te voelen wat je liever wilt geloven. Jans mantra werd; ‘ik geloof in mezelf’.
Het bijzondere is dat wanneer jij je imperfecties accepteert, je minder met jezelf worstelt. Je hoeft namelijk geen aandacht en energie te geven aan het wegdrukken ervan. Dit zorgt ervoor dat je ruimte voelt voor het geven van vertrouwen aan anderen. Iets wat voor leidinggevenden cruciaal is om medewerkers tot bloei te laten komen. Wantrouwen vraagt namelijk om veel controle, maakt zaken inefficiënter, vereist inperking van bevoegdheden. Dit zorgt vervolgens voor veel extra kosten. En veel belangrijker; het zorgt voor medewerkers die zich niet gewaardeerd voelen om hun kwaliteiten.
Het kan zijn dat je probeert dit allemaal mentaal te begrijpen. De kunst is echter dat je het gaat ‘begrijpen’ vanuit je gevoel, vanuit je ervaring. Pas dit dus toe op je eigen situatie, aan de hand van het volgende stappenplan. Het is dé manier om effectiever om te gaan met je imperfecties.
Stappenplan naar effectiever omgaan met je imperfecties:
Stap 1: Benoem je imperfecties die je zelfvertrouwen ondermijnen. De meest voorkomende zijn: controledrang, ongeduld, perfectionisme, te groot verantwoordelijkheidsgevoel, confrontatiemijdend gedrag, please-gedrag, moeite met nee zeggen, te oplossingsgericht. Kies welke jou het meest in de weg zit(ten).
Stap 2: Achterhaal je eigen angst/je tekort door jezelf af te vragen: wat wil je niet voelen als jij dit valkuilgedrag loslaat. Het tekort dat je voelt (wat vaak een onzeker gevoel geeft) is dus niet het probleem. Maar het wegdrukken van dit tekort is het probleem.
Stap 3: Voel dit tekort en accepteer het vervolgens. Ofte wel; sta je onzekerheden toe!
Stap 4: Bedenk vervolgens mantra’s die je zelfvertrouwen vergroten.
Marjan Haselhoff is oprichter en eigenaar van BuroKracht.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid