
Tijd om weer eens stil te staan bij het fenomeen Social TV. Aangemoedigd door het enorme aantal verwijzingen hiernaar in de afgelopen verkiezingsperiode.
Grofweg kunnen we drie soorten Social TV onderscheiden. 1. Het inzetten van social media als spin off van televisie programma's. 2. Het online participeren in televisie programma's via social media.3. Het gebruik van social media door de televisie kijker tijdens het kijken.
Vacatures
Event Manager
Stichting Anne-BoCommunicatiemedewerker studentenwerving en -voorlichting
TU DelftClient Services Director - Media
ScheepensBij alle bovengenoemde onderdelen een voorbeeld en een toekomstperspectief:
- Social media als spin off van televisie; Dit onderdeel zit meer in de marketing hoek. Via Social media probeert een programma of concept volgers aan zich te binden. Dit kan zijn door gewoonweg aanwezig te zijn op bijvoorbeeld een Facebook, en de community/fans een omgeving te bieden om zelf content te creëren rondom het programma of merk. Het werkt over het algemeen genomen goed om hier ook redactioneel aanwezig te zijn en als moderator op te treden. Dat kan zijn door de activiteiten gaande te houden, maar ook om simpelweg mogelijk tips, vragen en opmerkingen te kunnen oppakken. In de toekomst wordt dit meer en meer (net als bij merken) een belangrijk retentie middel.
- Online participeren in programma's; Dit hebben we veelvuldig in de afgelopen weken meegemaakt. Hoe vaak heb je niet het 'tweede scherm' langs horen of zien komen tijdens alle debatten en actualiteit programma's. Vele tongen vonden het overigens wel teveel en wellicht niet optimaal uitgevoerd. Feit is dat er veel is geëxperimenteerd en het aantal deelnemers viel hier en daar zeker niet tegen. Zo werd er na het Carré debat door 45.000 bezoekers mee gestemd over de winnaar van het debat. De vraag was vervolgens wel hoe representatief dit is. In de toekomst zullen we dit tweede (sociale) scherm veelvuldiger terug zien komen. Programma formats die zich er voor lenen zullen aan de kijker vragen stellen via dit medium of ze mee laten beslissen over het verloop van de uitzending. Feitelijk krijg je een stem in- of over het programma.
- Het gebruik van sociale media tijdens het kijken; Meer dan 60% van de televisie kijker is naast het kijken naar het eerste scherm ook met andere schermen in de weer. Tablet, PC en Smartphone maken ons multimedia gebruikers. Want onze focus is niet meer op 1 scherm, maar vaak op 2 schermen en soms wel 3. Dat kan zijn door compleet andere dingen tegelijk te doen, maar veel zie je ook dat de kijker via bijvoorbeeld Facebook en/of Twitter zaken deelt die te maken hebben met wat ie op het 1e scherm ziet. Denk daarbij aan populaire shows als TVOH of sportwedstrijden, maar ook de afgelopen dagen de verkiezingen.
Wat mij betreft is de laatste vorm hetgeen het dichtst bij Social TV komt. Je zit niet meer zoals heel vroeger met de hele buurt of het complete gezin rondom 'De Pit', maar je zoekt elkaar via Social media op. Op die manier kijk je toch met je vrienden, maar vaak ook met volstrekt onbekenden naar programma's en deelt je mening over het programma.
Er kleeft wel een nadeel aan; bij de populaire programma's reageren en interacteren zoveel mensen dat het overzicht vrij snel kwijt is. Een suggesties daarvoor zou zijn om bijvoorbeeld op de officiële hashtag een chatroom in te richten met alleen jouw vrienden. Op die manier kun je praten over de inhoud zonder dat de mening van honderdduizenden andere kijkers dat gesprek verstoord.
Ik ben zeer benieuwd hoe bovenstaande zaken ons gedrag, maar ook de relatie tussen consument en producent gaat veranderen. Zeker is dat die gaat veranderen, sterker nog, al aan het veranderen is. Zelf doen wij enkele proeven met het meten van het sentiment rondom programma's. Technisch is dat nog erg lastig en nog niet helemaal perfect, maar het kan een goede graadmeter zijn of bepaalde content wel of niet interessant is om te gaan kijken. Ook dat is een verschijning binnen Social TV.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee