Het komt steeds meer aan op moedige mensen die zich uitspreken tegen racisme

Hofkes werd geraakt door stervoetballer Mbappé die zich tijdens een EK-persconferentie uitliet over de politieke situatie in Frankrijk.

Mbappé roept jongeren op te gaan stemmen in de hoop de opmars van extreme partijen te stoppen.

Door Mildred Hofkes
 

Kilian Mbappé, de 25 jarige sterspeler van het Franse nationale elftal, had me geraakt met zijn betekenisvolle oproep, speciaal gericht aan de Franse jongeren, om te gaan stemmen op 30 juni tijdens de Franse verkiezingen, ‘om zo de extremisten’ buiten de deur te houden.

Hij raakte mij met zijn moed, want het is natuurlijk niet makkelijk om je als voetballer zo politiek geëngageerd uit te spreken tijdens een voetbaltoernooi. Maar hij deed het toch.

Mbappé zei (vrij vertaald) ‘Goedenavond, ik geloof dat dit een cruciale fase is in de Franse geschiedenis. Het EK is belangrijk voor ons, maar er zijn zaken die belangrijker zijn. Wij zijn in de eerste plaats ook burgers. Tegen jongeren zeg ik, de extremen staan aan de poorten van de macht, maar wij kunnen het verschil maken door te gaan stemmen, we moeten onze waarden laten zien: verscheidenheid, tolerantie en respect. En ik verwacht dat we na de verkiezingen nog steeds trots zijn op het feit dat we dit voetbalshirt dragen van het Franse Nationale elftal'.

Podcast ‘De Dag’ van de NOS maakte er een mooie uitzending over. Daar leerde ik dat de vader van Mbappé afkomstig is uit Kameroen en zijn moeder uit Algerije. Mbappé groeide op in één van de vele voorsteden van Parijs, zoals er duizenden jongens en meisjes opgroeien in de Franse ‘banlieues’. Vaak in armoede en zonder veel perspectief.

Mbappé werd een internationale sterspeler (volgens velen zelfs de beste voetballer van de wereld), maar zijn vader en moeder houden hem met beide benen op de grond. Zo jong als hij is, begrijp Mbappé al goed dat hij een rolmodel is voor veel Franse jongeren.

Het is een interessante ontwikkeling dat grote sporters zich nadrukkelijk uitspreken in een polariserend politiek klimaat.  Wie herinnert zich nog in 2016 de knielende  Amerikaanse football-quarterback Colin Kaepernick tijdens het spelen van het Amerikaanse volkslied als stil protest tegen politiegeweld en discriminatie? Supermoedig, maar Trump werd woedend en na het seizoen wilde geen enkele club hem nog een contract geven.

Ik dacht aan Mbappé en wat er gebeurt met hem als extreem-rechts straks de macht grijpt in Frankrijk? Wordt hij dan ook tot ‘persona non grata’ verklaard?

In podcast ‘De Dag’ werden de maatschappelijke en politieke spanningen aangehaald van enerzijds toenemend racisme en openlijke discriminatie tegen minderheden en anderzijds de spectaculaire sportprestaties van de nationale elftallen binnen Europa, die vrijwel allen gekenmerkt worden door diversiteit. Ook het Nederlandse elftal.

Gisteren werd Gert-Jan Segers geïnterviewd op NPO Radio 1 door Sven Kockelmann; hij maakt zich binnen het  veranderende politieke klimaat in Nederland grote zorgen over de opkomende vreemdelingenhaat. 'Het komt nu steeds meer aan op moedige mensen die zich uitspreken tegen racisme', stelde Segers.

En ja, voetbal is belangrijk, maar maatschappelijke waarden als verscheidenheid, tolerantie en respect lijken mij toch velen malen belangrijker! Of niet?!

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie