Met deze vraagtips geeft ChatGPT de beste antwoorden

Zeven tips om qua vraagstelling alles uit ChatGPT te halen.

De website van ChatGPT
Afbeelding: Shutterstock

Een vraag stellen aan ChatGPT levert niet per definitie een goed antwoord, prettig leesbare blogpost of uitgekiend marketingplan op. Hoe beter jouw vraag (prompt) is, hoe beter het door ChatGPT gegenereerde antwoord is. Maar hoe stel je goede vragen aan een chatprogramma? 

David Gewirtz schreef voor ZDnet een studie van promptschrijven, waarna AG Connect zeven belangrijke tips tot een Nederlands verhaal verwerkt heeft. Die zeven tips vind je hieronder.

1. Stel je vraag zoals je die aan een mens zou stellen

Veel beginners met generatieve AI hebben de neiging een heel korte feitelijke vraag te stellen. Daarop komt een antwoord van de tekstrobot, dat misschien niet aan de verwachting voldoet. Maar voor een mens is het ook niet ongewoon dat die de eerste vraag niet goed begrijpt. Zo kun je ook naar de tekstrobot kijken. Soms moet je wat meer toelichting geven. En een mens heeft ook wel eens de neiging in een antwoord zijpaden te bewandelen of zelfs helemaal het onderwerp uit het oog te verliezen. Dan moet je met een nieuwe vraag even terugsturen naar het onderwerp.

2. Geef context en maak duidelijk waar het antwoord voor bedoeld is

Hoe meer informatie wordt ingevoerd over de omstandigheden waaronder de vraag wordt gesteld, hoe beter toegespitst het antwoord zal zijn. Gewirtz noemt als voorbeeld de vraag: Hoe moet ik me voorbereiden op een marathon?. Maar je kan ook vragen: Ik ben een beginner en heb nog nooit een marathon gelopen, maar ik wil over zes maanden er een uitlopen. Hoe kan ik me voorbereiden op een marathon? Gewirtz geeft meer van dergelijke voorbeelden.

3. Laat de tekstrobot het antwoord formuleren vanuit een identiteit of de beoefenaar van een beroep

ChatGPT kan zijn antwoord prima geven vanuit het perspectief van bijvoorbeeld een consument, een productmanager of een recensent. Moet je wel even in de prompt duidelijk aangeven dat je dat wilt.

4. Kleine veranderingen in de vraagstelling kunnen flinke effecten hebben op het antwoord van de tekstrobot

De prompt: 'Geef argumenten voor en tegen [onderwerp]' geeft een dialoog met daarin verweven een aantal voor- en nadelen. Maar vraag je in de prompt om een puntenlijst met voor- en nadelen, dan ziet het antwoord er heel anders uit.

5. Stel een vraag voor de tweede keer

Het antwoord dat een tekstrobot geeft, kan soms heel anders uitpakken als dezelfde vraag een tweede keer wordt gesteld.

6. Zo lang als de pagina open staat, kan de tekstrobot (doorgaans) verder gaan op eerdere vragen en antwoorden

Je kan doorgaan met het stellen van vragen, bijvoorbeeld om de vraag aan te scherpen of het antwoord te laten verduidelijken. Maar de modellen hebben ook wel de neiging om opeens de draad kwijt te raken. Dan moet je opnieuw beginnen. Ook hebben de modellen de neiging antwoorden af te breken als ze langer dan vijfhonderd woorden zijn, soms zelfs zo maar in een zin of een argumentatie. Hou daar rekening mee bij het vragen om een tekst van een bepaalde lengte.

7. Als je feitelijke onjuistheden zo veel mogelijk wilt voorkomen, vraag dan om bronnen

Het is mogelijk de tekstrobot te vragen waar informatie vandaan is gehaald. Vaak leidt dat tot zinvolle links.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie