India heeft een door de overheid ontwikkelde corona-app verplicht gesteld voor alle werknemers. De app gebruikt bluetooth om contacten te traceren, gps om clusters van corona-infecties te herkennen en geeft informatie over het coronavirus. De app waarschuwt mensen als zij in de buurt zijn geweest van iemand die later besmet blijkt met het COVID-19-virus. Leidinggevenden moeten ervoor zorgen dat al hun werknemers de app installeren.
De overheid stelt in een verklaring dat minimaal 200 miljoen inwoners de app moeten installeren om de applicatie effectief te laten zijn. Van de 1,3 miljard inwoners, bezitten naar schatting 500 miljoen Indiërs een smartphone. 'Het gebruik van de Arogya Setu-app zal voor alle werknemers verplicht worden, zowel in de private als publieke sector. Het is de verantwoordelijkheid van het hoofd van de betreffende organisatie om ervoor te zorgen dat alle medewerkers de app hebben geïnstalleerd', laat het Indiase ministerie van Binnenlandse Zaken weten.
'Kans op misbruik app groot'
Om de app te kunnen gebruiken moeten mensen hun naam, telefoonnummer, leeftijd, geslacht, beroep en alle bezochte landen in de afgelopen dertig dagen opgeven. Ook moeten gebruikers verschillende vragen over hun gezondheid beantwoorden. Deze data wordt op een server van de Indiase overheid opgeslagen en gekoppeld aan een uniek identificatienummer. Met dat nummer wordt de gebruiker gevolgd. Dit identificatienummer wordt ook gebruikt voor alle data die gebruiker uploadt.
Zodra gebruikers van de app in elkaars buurt komen wordt hun identificatienummer via bluetooth uitgewisseld en de tijd en gps-locatie opgeslagen. Wanneer een gebruiker besmet blijkt te zijn, wordt de data naar de Indiase overheid gestuurd, die vervolgens een waarschuwing naar alle gebruikers stuurt die met de coronapatiënt in contact zijn gekomen.
Critici zeggen dat in India de kans groot is dat de app wordt misbruikt voor andere doeleinden. Het land kent geen wet of toezichthouder die de privacy van burgers kan waarborgen.
'In Nederland dekkingsgraad van zestig procent mogelijk'
De kans dat de app in Nederland verplicht zal worden, is klein. Ruim de helft van de Nederlanders zal vrijwillig een corona-app op zijn telefoon installeren, mits die app aan alle privacy- en veiligheidseisen voldoet, zo bleek onlangs uit onderzoek van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. De Rotterdamse onderzoekers denken op basis van hun studie dat een dekkingsgraad van 60 procent, die volgens minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) nodig is om de app tot een succes te maken, mogelijk is. De bereidheid onder jongeren en jongvolwassenen is daarbij een stuk groter dan bij de oudere inwoners van ons land.
Zeven apps die gekozen werd na een bliksemtender van de overheid en werden besproken in een appathon, zijn vervolgens van tafel geveegd. Op de zeven voorstellen kwam veel kritiek, onder meer van de Autoriteit Persoonsgegevens, het Bureau ICT-toetsing, het College voor de Rechten van de Mens en de landsadvocaat. Ook Bits of Freedom liet weten zich ernstige zorgen te maken of de privacy van gebruikers wel voldoende beschermd wordt. Bovendien blijft het onduidelijk waarom zo'n app überhaupt nodig is. De overheid liet daarop weten zelf met een app te zullen komen.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!