Door Dirk Berkers, Lewis
Het jaar 2019 loopt ten einde. We weten dat ‘boomer’ het woord van het jaar is en alle andere opsommingslijstjes en overzichten vliegen ons weer om de oren. Van de meest gegoogelde woorden tot de momenten die we niet meer zullen (of mogen) vergeten; terugkijken is altijd fijn.
Maar wat als we deze terugblikken gebruiken om de toekomst te voorspellen? Aan de hand van de meest opvallende momenten en trends van dit jaar doen wij een gokje over wat ons allemaal te wachten staat. Dit worden dé neologismen van 2020!
Instadrammer
in·sta·dram·mer (de; meervoud: drammers)
1 het overvloedig pushen van sponsored content via Instagram
Sinds de opkomst van influencers volgen we maar wat graag alle ins en outs over hun dagelijkse leven. Daardoor willen we ontbijten als Negin Mirsalehi, shoppen als Chiara Ferragni en in het leven staan als Nienke Plas. Bedrijven hebben deze ontwikkeling liefdevol omarmd waardoor we onbewust vaak worden blootgesteld aan reclame-uitingen. Steeds meer mensen prikken echter door deze ‘Instagram reality’ heen. Geen opsmuk meer, puur leven – dat willen we zien! Daarmee nemen we afscheid van ‘Instadrammers’. Terug naar de basis, terug naar rauwe content.
Protestmoe
pro·test·moe (de, -heid)
1 moeheid ten opzichte van uitingen van verzet
2019 was het jaar van de protesten in Nederland. Jongeren trokken massaal de straten op vanwege hun onvrede met het klimaat. Boeren lieten op hun beurt van zich horen vanwege alle restricties die worden opgelegd. Een paar weken later was het tijd voor protesten van de bouwsector. En dan hebben we het nog niet eens over de leraren of het ziekenhuispersoneel gehad. Protesteren is dan ook onlosmakelijk verbonden met de Nederlandse cultuur, met de stakingen uit de jaren zestig als grote voorbeeld. Maar vanwege de grote ontregeling die zo’n protest met zich meebrengt, worden steeds meer Nederlanders ‘protestmoe’. Kijk dus niet raar op wanneer je dit woord volgend jaar plots tegenkomt in de media.
Aboverdaad
abo·ver·daad (de; m)
1 een overdaad aan abonnementskeuzes
We leven in een tijd vol abonnementsmogelijkheden. Van deelbare scooters en fietsen tot eindeloze streaming on demand; voor iedere bezigheid is er wel een abonnement. Fijn is het zeker, omdat we zo geen dure aankopen meer hoeven te doen. We huren immers voor een vast bedrag per maand een bepaald product met de bijbehorende service. Tegelijkertijd groeit het aanbod van deze abonnementen met een hoog tempo. Hierdoor is het voor de gemiddelde consument erg lastig om een goed overzicht te houden. Door het letterlijke bos van aanbod, zien we de verschillende keuzes niet meer. ‘Aboverdaad’ wordt daarom een belangrijk keyword in het nieuwe decennium. Hoe je hier iets als bedrijf aan kunt doen? Zorg ervoor dat je jouw diensten overzichtelijk aanbiedt en onderscheidende factoren leidend laat zijn.
Flexit
flexit (de; m)
1 stoppen met flexibel vegetarisme om volledig vegetarisch te worden
Het klimaat is al langer een belangrijk, terugkerend onderwerp. Niet zo gek, want dagelijks ervaren we de gevolgen van de opwarming van de aarde. Daarom willen steeds meer mensen zich actief inzetten tegen klimaatvervuiling om zo de opwarming van de aarde enigszins tegen te gaan. In het afgelopen jaar zagen we daarom al een groeiende groep ‘flexitariërs’: consumenten die minstens 1x per week geen vlees of vis eten. In 2020 is het echter gedaan met deze gematigde aanpak. Daarmee stappen we massaal over op een vegetarische levensstijl om de aarde te redden. We zeggen vaarwel tegen de flexitariër onder het mom van de ‘flexit’!
Generatieguerrilla
ge·ne·ra·tie·guer·ril·la (de; v; meervoud: generatiegektes)
1 ongeregelde strijd tussen verschillende generaties
‘OK Boomer’ is een van de meest gegoogelde woorden van 2019. Of mensen wilden graag de betekenis van deze zin achterhalen, of mensen wilden graag memes opzoeken rondom dit fenomeen. Met deze zin proberen millennials zich af te zetten tegen de – in dit geval – oudere babyboomer-generatie. Want waar millennials voor een nieuwe huizencrisis zorgen door niet meer te (kunnen) investeren in onroerend goed, hebben de babyboomers op hun beurt het klimaat ernstig vervuild. Voor de media is zo’n generatiekloof een feestmaal waar genoeg over te schrijven is. Wel ontstaat zo het gevaar voor een ‘generatieguerrilla’: een ongeregelde strijd tussen verschillende generaties. Laten we daarom vooral letten op wat ons verbindt met elkaar, daar kom je een stuk verder mee!
Databeet
da·ta·beet
1 persoon met een lage datageletterdheid: weet niet hoe data gelezen of geïnterpreteerd moet worden
Bedrijven zien in dat zij niet meer om een goede data-analyse heen kunnen en creëren carrièrekansen om meer inzicht te krijgen in hun data. Maar hoe doe je dat op de juiste wijze? En hoe kun je hier dan verklaringen uit halen? De ‘databeet’ is een vervolg op de digibeet. Waar digibeten geen verstand hebben van alle technologische ontwikkelingen, weten databeten niet hoe ze data kunnen lezen of interpreteren. Houd jezelf daarom goed op de hoogte van alle mogelijkheden rondom data! Want voor je het weet, ben jij in 2020 een databeet…
Dirk Berkers is Content Executive bij Lewis
" WANGAAI" ...... Betekenis : het is een streling (aai) op de wang (kaak) van de partner, in welke omstandigheid het zich ook voordoet.
Bij deze; vriendelijke groeten en graag recht op antwoord.Namens Arnold Batsleer / Hundelgemsesteenweg 16 / 9680 / Oosterzele / Belgie