Overslaan en naar de inhoud gaan

Coca-Cola helpt WNF de ijsbeer te beschermen

De komende drie jaar zetten Coca-Cola en het Wereld Natuur Fonds zich samen in voor de ijsbeer. De campagne Arctic Home werd vorige week…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

De komende drie jaar zetten Coca-Cola en het Wereld Natuur Fonds zich samen in voor de ijsbeer. De campagne werd vorige week afgetrapt met een rondetafelgesprek in Amsterdam, waar voor de gelegenheid een stukje Noordpool was nagebouwd.

related partner content for mobile comes here

Aan tafel zitten Hessel de Jong (general manager Coca-Cola Benelux), Johan van de Gronden (directeur WNF Nederland), Jan Burger (technical manager Coca-Cola) en Geoff York (ijsbeerexpert WWF Canada). Harm Edens, ambassadeur van het WNF, stelt de vragen. IJsbeeronderzoeker York breekt het ijs met een filmpje over zijn onderzoek. ‘Behoud het zee-ijs, dan bescherm je de ijsbeer’, is zijn belangrijkste advies. Het beschermen van het leefgebied van de ijsbeer staat dan ook bovenaan de campagne-agenda.

CO2-uitstoot
De samenwerking tussen de frisdrankfabrikant en de natuurbeschermers komt niet uit de lucht vallen. Sinds 2007 helpt het WNF Coca-Cola om duurzamer te worden. ‘Gekoelde frisdrank is iets wat bestaat. Je kunt mensen niet vragen om ermee op te houden, maar je kunt wel de CO2-uitstoot van de industrie naar beneden brengen’, vindt De Jong.

Zijn collega Burger vertelt welke resultaten Coca-Cola tot nu toe geboekt heeft. Zo is o.a. de CO2-uitstoot in Europa met negen procent teruggebracht ten opzichte van 2004 en is het energieverbruik in de Nederlandse fabriek in vijf jaar met een derde verminderd. Van de Gronden is blij met deze tussenstand. ‘Je begint niet met een grote publiekscampagne als je samen nog niets hebt bereikt’, benadrukt hij.

IJsbeertop
De opbrengsten van de campagne worden ingezet om het zee-ijs waarop de ijsbeer leeft te behouden, uitgebreid onderzoek te doen naar de dieren, conflicten tussen ijsberen en mensen te voorkomen én een internationale top te organiseren met betrokken regeringsleiders. ‘Een heel stoer voornemen’, zegt Van de Gronden over het laatste doel, omdat niet alle landen even goed met elkaar overweg kunnen.

Toch is Van de Gronden ervan overtuigd dat het gaat lukken. De campagne loopt tot en met maart in zestien landen via alle marketingkanalen van Coca-Cola en wordt in de winter van 2014 en 2015 herhaald. Het frisdrankmerk doneert alvast de eerste drie miljoen. ‘We hopen dat het publiek dat kan verdubbelen’, duimt Van de Gronden.

Duurzaamheid vs. omzet?
De speciale campagneverpakkingen liggen vanaf deze week in de winkel. Het logo van het WNF staat daar bewust niet op. ‘Het WNF is er niet om de verkoop te boosten, maar om de productie te verduurzamen’, vertelt Van de Gronden na afloop van het rondetafelgesprek. De Jong is het daarmee eens: ‘Je hoeft de verpakking niet te kopen om je bijdrage aan deze campagne te leveren.’

Is Coca-Cola niet bang dat de verduurzaming straks ten koste gaat van de omzet? ‘Absoluut niet’, zegt De Jong. ‘De innovatie gaat zo snel, dat geeft enorm veel positieve energie. We kunnen nu al sneller besparen op verpakkingen dan dat we kunnen groeien in volume. Grow your business, reduce your carbon footprint, dat is de gedachte.’

Met een flesje cola in de hand proosten de partners op de start van de campagne, onder het toeziend oog van – hoe kan het ook anders – een smeltende ijsbeer.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in