‘Baarmoederverhalen’ moet taboes van ‘vrouw zijn’ doorbreken
Na de prijswinnende campagnes Viva La Vulva en #BloodNormal introduceert Libresse een nieuwe campagne waarmee het vrouwentaboes wil doorbreken: #Baarmoederverhalen. De confronterende campagnevideo laat emotionele en soms moeilijke momenten zien, van miskramen tot (on)gewenste kinderloosheid, endometriose en de menopauze. Met de campagne wil Libresse vrouwen aanmoedigen om open en eerlijk te zijn over hun baarmoederverhalen. Het maandverbandmerk wil zo bijdragen aan een begripvolle wereld waarin vrouwen zich vrij voelen om de emoties en ervaringen van vrouw zijn te bespreken.
Vacatures
Externe communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisAccountmanager New Business
SpottaAccountmanager
SpottaMomenten in het leven
#Baarmoederverhalen is een samenwerking tussen Libresse en prijswinnend regisseur, schrijver en producer Nisha Ganatra. Volgens het merk werkten zes vrouwelijke animatoren mee aan de video die het leven in de baarmoeder in beeld probeert te brengen. De commercial toont de verschillende momenten die in het leven van de vrouw voor kunnen komen, menopauze, endometriose, bewuste kinderloosheid en de weg naar een zwangerschap. Met deze 'baarmoederverhalen' wil Libresse de biologische gebeurtenissen en de mogelijke psychologische effecten bij de vrouw weergeven. Volgens het merk voor vrouwelijke hygiëne hoort de pijn, het genot, de liefde, de haat allemaal bij de realiteit van vrouw zijn.
Iedereen is anders
Libresse legt uit dat de geschetste realiteit: vanaf twaalfjarige leeftijd elke 28 dagen ongesteld, kinderen ‘nemen’ en na het 50ste levensjaar met een paar opvliegers de overgang door, niet voor elke vrouw hetzelfde is. Volgens het merk wordt er te weinig over gesproken. Zo eindigt één op de vier zwangerschappen in een miskraam*, heeft één op de tien vrouwen last van endometriose* en voelt meer dan de helft van de vrouwen die bewust kinderloos zijn zich niet begrepen*. Libresse stelt dat het volgens veel vrouwen goed is voor het verwerkingsproces om juist over de moeilijke onderwerpen van vrouw zijn te praten, terwijl de helft van de vrouwen het gevoel heeft hier niet over te mógen praten*.
Zoomsessies met lotgenoten
Het maandverbandmerk vindt dat vrouwen zich niet door taboes, angst of onzekerheid moeten laten tegenhouden. Daarom is Libresse die conversatie aangegaan met Angelique Houtveen en Pauline Wingelaar. Zij delen hun eigen ervaringen met endometriose en IUI en nodigen andere vrouwen uit om samen in een zoomsessie openlijk en zonder schaamte te praten over wat ze doormaken en voelen. Vrouwen kunnen zich via Instagram opgeven om deel te nemen aan één van de zoomsessies. Ook wereldwijd roept Libresse vrouwen op om hun ervaringen te vertellen en te delen.
Lees ook: ‘Vagina’s Untold’: Taboes doorbreken met een ode aan het vrouwelijke geslachtsdeel
Beweging in gang zetten
Ineke van den Bemt, marketing manager Essity Feminine Care legt uit dat het stilzwijgen van vrouwen in de afgelopen jaren verergerd is en dat de campagne ertoe moet leiden dat dit verandert: ‘Hoewel de campagne #Baarmoederverhalen al ontwikkeld werd voordat COVID-19 de hele maatschappij op zijn kop zette, zijn de problemen waarmee vrouwen te maken hebben niet on-hold gezet door de huidige situatie. In veel gevallen is de isolatie en het stilzwijgen van vrouwen zelfs verergerd en daarom is het juist nu zo belangrijk hier gehoor aan te geven. Met #Baarmoederverhalen willen we een beweging in gang zetten. We willen ongebaande paden bewandelen. Met oprechte aandacht voor het vrouwelijk lichaam, haar ervaringen en gevoelens die zo lang genegeerd, verzwegen en ontkend zijn. #Baarmoederverhalen start een gesprek en roept vrouwen op hun kant van het verhaal te vertellen.’
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid