Melkunie's invlatiecorrectie; vlauwe woordgrap of sympathieke actie?

CAMPAGNEPRAAT | Is de actie briljant of verdient deze een (vla)gele kaart? Ons panel wordt het deze week niet helemaal eens.

Adverteerder: Melkunie
Bureau: N=5
Titel: Invlatiecorrectie
 

MK: Wat een heerlijke case legt Adformatie ons deze week voor. Letterlijk en figuurlijk. Want vla, wie is daar nou niet groot mee geworden en nog steeds gek op? En meneer Bol, je weet hoe dol ik ben op echt goede en vooral slimme woordspelingen. Invlatiecorrectie! Briljanter wordt het niet hoor. Ik ben fan. Klaar. Kort praatje deze week wat mij betreft. Of wilde jij er toch ook nog wat over zeggen?

WAB: Ik wil altijd iets zeggen. Mijn inner-narcist kan niet anders. Ik zag de uiting langskomen en vind het woordgrapje in eerste instantie erg flauw. Pas na het lezen van het persbericht las ik over de actie en het geld-terug-model. Dat maakt de 'grap' iets leuker en relevanter. Maar focus op het woord ‘iets’. Dus fangirl, we gaan het deze keer niet eens worden.

MK: Haha.. okay okay, fair deal. Het was een drukke week, dus ik dacht: leuk en door!
Maar laat ik er eens goed induiken. Wil ik beginnen met de opmerking dat ik het inzicht sterk vind. Toetjes zijn een luxe en bij veel gezinnen zal dit er met de regelmatige hartverzakking bij de kassa van de supermarkt nu even niet altijd inzitten. Hoe slim en sympathiek is het dan dat je als Melkunie daar zo snel op inhaakt en dan ook nog eens zo genereus: het volledige bedrag terug. Ook al zullen de kleine lettertjes iets zeggen als: slechts één bon per klant. Maar,  toch is het een sympathieke actie waarmee je als merk laat zien dat je de uitdagingen van je klanten (h)erkent.

 

WAB: Is dat zo? Is vla echt een luxe? Het kost ergens tussen €1,50 en €2,50. Voor een pak van een liter. Als je liefhebber bent, ga jij jezelf dan dit onthouden? Inflatie heeft zeker impact bij veel gezinnen. Maar echte armoede zit bij een groep van minder dan 7 procent van de bevolking. Denk niet dat Melkunie met deze actie dat beoogt. Ik vermoed toch vooral een grote sampling-actie om nieuwe gebruikers te vinden. Inflatie is hier dus bijna een inhaker. Is dat passend?

MK: Nou dat vind ik een beetje een zure kijk op de materie hoor. Nu pas je meer bij yoghurt dan bij vla. Samen zijn we een beetje vlaflip deze week merk ik. Maar ik volg je wel. Toch denk ik dat toetjes bij veel mensen er nu bij inschieten. Vla mag dan betaalbaar zijn, een liter is met z’n vieren in een avond leeg. En dan is dit toch een leuk gebaar. En een leuke inhaker. Net zoals Heineken, Albert Heijn en Coolblue dat regelmatig doen. Ook op onderwerpen die minder leuk zijn (corona, inflatie). Als het de goede toon heeft is daar niks mis mee wat mij betreft.

WABOkay. Misschien ben ik wat te cynisch. Ik ken hun intenties natuurlijk niet. Maar merken die zich bezighouden met mijn koopkracht? Het is even wennen.

MK: Koopkracht is actueel. En actualiteiten leiden tot inhakers. Zo simpel is ons vak. Pratend over kracht: wat ik wel knap gedaan vind is de daadkracht van Melkunie. Inhakende acties zijn echt niet makkelijk snel tot live te brengen bij grote bedrijven. Er moet een boel geregeld worden en een hoop vinkjes worden gehaald voordat het er doorheen is. Dat vind ik dus nu wel sterk. Op de site staat de actie beter uitgelegd en die is supersimpel: foto van bon, uploaden en binnen twee dagen je geld terug. Met ook daar een woordgrapje; loeisnel'. Ik kan daar wel om lachen, al het goeie komt duidelijk van loeiende Melkunie koeien.

Wat zeg jij over dit soort acties en welke media past daar nou goed bij? De gekozen media-inzet lijkt wat mager? Of is dit typisch een winkelvloeractie met een leuke wobbler bij dat koude vak in de supermarkt? En is massamedia slechts aanvullend?

WAB: Nou de media-inzet hoeft niet persé beperkt te zijn, want we weten de investering vanuit Melkunie niet precies. Ze beginnen met advertenties in de twee grootste kranten: AD en de Telegraaf. Dat zijn de klassieke inhaakplekken. Maar niet echt voor de mensen met financiële uitdagingen (een abonnement is immers best prijzig). Dan staat er ook out of home rond winkels ingepland. De investering daarvoor kan oplopen, afhankelijk van het aantal vlakken.

Ik vind alleen het out of home-medium minder geschikt, want verder dan de woordgrap Invlatie kom je niet. De kleine letters van de actie komen daar vrijwel niet over. Dan blijft verder online en social als media over. Betwijfel of deze boodschap daar door commerciële clutter komt. Klink ik weer zuur?!

MKNou meneer Bol, jij bent inmiddels bij het koelvak met de magere en Griekse yoghurt aanbeland. Dat schijnen de zuurste te zijn namelijk. We gaan even omdenken. Ik vind het gewoon een leuke en sympathieke actie. Klein maar fijn. Goede woordgrap, hartstikke relevant. Je pakt zo’n pak mee, krijgt je geld terug. Gewoon feel good. Waardevol in deze tijd van inflatie, oorlog, aardbeving en meer zuur nieuws. Wat maakt dit voor jou dan zo anders dan de bekende woordgoochelaars die ik eerder noemde? En wat is je zoete, met chocolade overgoten advies aan Melkunie en N=5?

WABLuister niet naar mij. Luister niet naar cynici. Dat is 'vlauw'. Ik laat Melkunie lekker haar eigen plan trekken en ik hoop oprecht dat ze veel consumenten blij maken.

 

 

Zij marketingbaas van NN Group, hij directeur van Abovo Maxlead. Beiden hebben een groot hart voor marketing en reclame. Iedere week betwijfelt, bekritiseert of bewierookt het duo Mariëlle Krouwel en Willem-Albert Bol een actuele campagne. Met vandaag de invlatiecorrectie van Melkunie. 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie