Overslaan en naar de inhoud gaan

Facebook opent vanuit Ierland de aanval op Nederlandse grootbanken

Binnen een aantal weken kan Facebook eigen digitaal geld scheppen in Europa.
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Online ondernemer en ex-bankier Tony de Bree legt in dit blog uit waarom dat vanuit Ierland gebeurt, welke diensten Facebook aan gaat bieden en wat deze strategie betekent voor Nederlandse grootbanken.

related partner content for mobile comes here

Introductie.

Volgens de laatste berichten zal Facebook binnen een aantal weken een vergunning krijgen om vanuit Ierland dat lid is van de Europese Gemeenschap als een zogenaamde &;e-money&; (e-geld) organisatie te gaan opereren in de hele Europese Gemeenschap. Facebook had al een dergelijke vergunning voor de Verenigde Staten waar men in 2013 al voor meer dan 2,1 miljard dollar aan betalingen faciliteerde via aankopen van gebruikers die op links klikten in spelletjes en andere app&;s op Facebook.

Waarom vraagt Facebook een bankvergunning in Ierland aan?

Zoals te verwachten was heeft ook Facebook gekozen voor een vriendelijke offshore locatie binnen de Europese Gemeenschap, namelijk Ierland, om vanuit daar aan de leden van Facebook in die verschillende landen financiële diensten waaronder betaalservices aan te kunnen bieden. Ierland positioneert zich net als Luxemburg als DE nieuwe offshore locatie van Internetbedrijven door voordelige belastingstructuren aan te bieden in combinatie met vriendelijke wet- en regelgeving rond de financiële sector (lees &;minder streng toezicht&;). Dit wordt ook wel het &;nieuwe offshoren&; genoemd nadat financieel offshoring in &;belastingparadijzen&; binnen de EU door de verschillende overheden steeds minder aantrekkelijk werd gemaakt. Dat is ook de reden dat Paypal een aantal jaren geleden al naar Luxemburg is verhuisd. Die bankvergunning in Ierland kan Facebook vervolgens als &;paspoort&; gebruiken om digitale e-money diensten aan te bieden aan lokale leden van Facebook in alle individuele landen van de Europese Gemeenschap, het is een &;paspoort voor de gehele Europese Unie&;.  

Welke diensten kan Facebook aan gaan bieden en aan wie?

In feite kan Facebook met deze vergunning eigen geld scheppen waartegen de persoon of de organisatie die het geld accepteert een claim op Facebook heeft. Leden van Facebook kunnen dit geld bij Facebook bewaren en het gebruiken om te betalen op of via Facebook of het te gebruiken als ruilmiddel. Om vervolgens de online betalingen en mobiele betalingen via smartphones af te kunnen wikkelen, is Facebook in gesprek met o.a. TransferWise, Moni Technologies en Azimo, drie start-ups. Men kan vervolgens op basis van alle informatie die men op het sociale netwerk over leden verzameld gericht advertenties plaatsen en persoonlijke aanbiedingen op maat doen. Naast de Big Data over het gedrag van mensen krijgt men zo dus ook inzicht in de transacties van mensen op Facebook. Facebook probeert zich op deze manier net als Paypal te positioneren als internationale basisvoorziening voor online en mobiel betalen en als financiële intermediair voor iedereen die als particulier of als bedrijf op Facebook aanwezig is door gedragsinformatie EN transactie informatie te combineren vanuit een vriendelijke offshore omgeving. 

Wat betekent dit voor de Nederlandse grootbanken?

Deze logische ontwikkelingen betekenen een grote bedreiging voor de Nederlands financiële instellingen en vooral de grote drie (ING, ABN Amro en RABO) die tot nu toe het grootste gedeelte van het online en mobiel betalen in Nederland voor hun rekening nemen en bijna een monopolie hebben op internationaal betalen op PayPal na. 

1) Men dreigt het contact met een grote groep bestaande klanten te verliezen als die klanten gemakkelijk via Facebook online en mobiel kunnen betalen.

2) Men dreigt veel van de transactie informatie te verliezen.

3) Men moet in Nederland meer geld en tijd besteden aan strenger bankentoezicht, risico management en compliance dan Facebook met de bankvergunning in Ierland.

4) Men gaat inkomsten uit betalen verliezen als Facebook er in slaagt om de afhandeling van online en mobiele betalingen via b.v. die drie start-ups te laten lopen in combinatie met de grote creditcard companies en b.v. telco&;s.

In alle gevallen worden de drie grootbanken uit de keten gehaald, ze worden ge-&;disintermedieerd&; zoals we dat in de internationele bancaire wereld met een mooi woord noemen. Ben benieuwd of en hoe de Nederlandse grootbanken op deze logische strategische zetten van Facebook en andere niet-bancaire concurrenten zoals Google en Apple gaan reageren. Met korte termijn maatregelen als massaontslagen en verkapte tariefsverhogingen voor Nederlandse klanten of door snel aandacht te besteden aan nieuwe, innovatieve verdienmodellen en slimme samenwerkingsverbanden. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in