Overslaan en naar de inhoud gaan

COMMENTAAR: Europa, mag het wat sneller en met wat minder politiek?

In 1989 werden twee muren afgebroken. De ene muur viel in Berlijn om mensen te verenigen, vrijheid te brengen en democratie voor miljoenen…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Tim Berners-Lee zag hoe de kracht van informatie meer vrijheid en verandering kon brengen. Hij keek verder dan zijn eigen context en dat is de manier om tot verandering te komen.

related partner content for mobile comes here

Deze tekst, uit een speech van eurocommissaris Neelie Kroes die zij eind maart in Düsseldorf hield, kwam ik ­tegen bij de voorbereiding van een interview met Kroes in Brussel deze week. ‘The biggest border is in our mind’, besloot ze haar verhaal.

Mooie idealistische woorden van de machtigste Nederlandse vrouw in Europa. Kroes pleit voor de bouw van een Digitaal Europa en de volgende voorzitter van de Europese Commissie moet een Digitale Voorzitter zijn.

Zelf heeft de 73-jarige geen belangstelling voor nog een termijn als eurocommissaris namens Nederland. Haar derde en laatste termijn eindigt dit jaar. Zou dat enkel met haar leeftijd te maken hebben? Of is ze na tien jaar EU moegestreden? De grote successen die ze boekte, eerst met mededinging in haar portefeuille ‑ de enorme boetes die ze oplegde wegens koppelverkoop en prijsafspraken - en sinds 2010 als eurocommissaris voor de Digitale Agenda - recent inzake netneutraliteit en het opheffen van roamingkosten - zijn prestaties van formaat, maar stuk voor stuk zaken die afgedwongen moesten worden in een niet aflatende strijd tegen protectionisme. Nooit eens een bedrijf of organisatie die haar visie en missie omarmde en beaamde: het moet anders.

Het wegnemen van belemmeringen en protectionisme is essentieel in de concurrentie met de VS en Azië. Een bedrijf als Apple, een paar jaar geleden door milieuorganisaties nog aan de schandpaal genageld, wekt nu 100 procent van zijn stroombehoefte voor zijn energieverslindende datacenters duurzaam op. Het grootste deel daarvan uit eigen centrales.
Ik zie Europese bedrijven, gehinderd door de stroperige Europese regelgeving en de eindeloze lokale vergunnings- en inspraakprocedures nog niet zo snel schakelen. We kunnen veel in Europa, de individuele landen dan, maar mag het allemaal wat sneller en vooral met wat minder politiek?

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in