Biketown: hoe Nike van Portland een ultra hippe fietsstad maakt

Overheidsprojecten zijn over het algemeen niet echt sexy, maar als een merk als Nike zich ermee bemoeit, wordt dat toch ineens anders.

door Rinske Brand

Nike en de City of Portland trekken sinds juli 2016 gezamenlijk op om een fietsdeelsysteem in Portland uit te rollen. Door de deal, met een waarde van 10 miljoen dollar, worden 1000 ‘slimme’ fietsen in de stad geplaatst, die iedereen kan gebruiken. De fietsen zullen in ieder geval 5 jaar in het straatbeeld van Portland te zien zijn. Uiteraard is de kenmerkende swoosh op alle fietsen te zien (wel op bescheiden wijze) en de fietsen worden uitgevoerd in het kenmerkende oranje van Nike. De fietsmand is zelfs zo ontworpen dat deze lijkt op de bekende oranje schoenendoos van het sportmerk.

Gezond leven als gezamenlijke missie

Het project is opgebouwd rondom de gezamenlijke ambitie van de City of Portland en Nike om van Portland een actieve en innovatieve stad te maken. Dit komt overeen met de merkwaardes van Nike: fysieke activiteit en gezond leven. Nadat Portland twee eerdere pogingen met het opzetten van een fietsendeelsysteem zag mislukken, ging het op zoek naar partners en sponsoren die een helpende hand konden bieden. Uiteindelijk werd in local boy Nike de perfecte partner gevonden.

&;Niet bepaald sexy&;

Dankzij de impuls van Nike is het fietsdeelsysteem niet alleen grootschalig uitgerold, het zorgde ook voor draagvlak onder de inwoners, vertelt communicatiedirecteur van vervoersautoriteit Portland John Brady: &;Overheidsprojecten zijn over het algemeen niet echt sexy, maar als eenmerk als Nike zich ermee bemoeit, wordt dat toch ineens anders.&;

Slimme fietsen

Het project met de naam BIiketown heeft een belangrijke kwaliteitsimpuls gekregen door de samenwerking. Een app stelt stedelingen in staat een fiets te vinden, het slot te bedienen, en hun persoonlijke gebruikersdata op te slaan, waaronder afgelegde kilometers, verbrande calorieën en bespaarde CO2-uitstoot. Dit maakt Portland één van de koplopers in de VS op het gebied van fietsen, en laat op mooie wijze zien hoe merken en steden samen optrekken bij het oplossen van stedelijke vraagstukken.

Merken en steden werken steeds vaker samen aan het oplossen van stedelijke vraagstukken. Deze trend noemen we ‘brand urbanism’. Elke maand selecteren Rinske Brand van  en Joop de Boer van het beste voorbeeld van brand urbanism.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie