Overslaan en naar de inhoud gaan

Eindhoven krijgt wereldprimeur met augmented outdoor campagne

In de eerste week van juni komen in Eindhoven enkele honderden (abri) posters tot leven dankzij de inzet van augmented reality.
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Augmented reality projecten genoeg, maar op deze schaal is volgens Natasja Paulssen nog nooit vertoond. Paulssen, creatief directeur van dat tekent voor de technische realisatie, spreekt van niet minder dan een wereldprimeur. In het kader van de Dutch Technology Week (1-8 juni) worden in de regio Eindhoven een paar honderd (abri) posters tot leven gebracht. De grootste is een doek van 21 vierkante meter dat aan het beursgebouw komt te hangen.
De techniek die Dutch Rose inzet, is . Evenals Layar - dat zich heeft gestort op het verrijken van print en samenwerkt met o.a. Linda, VT Wonen en de VPRO gids – werkt de techniek op basis van beeldherkenning. Dit wil zeggen: de smartphone gebruiker scant een beeld, de software herkent deze, waarna op scherm de content wordt opgeroepen die hieraan is gekoppeld.

Belangrijkste verschil met Layar, is volgens Paulssen dat Aurasme verder is in zijn ontwikkeling en ‘vloeiender resultaten’ geeft. ‘Bij Aurasma volgt de virtuele laag de afbeelding in de poster. Dat zorgt voor perspectief en daardoor zie je de echte en virtuele wereld versmelten.’ Aurasma is niet alleen vloeiender dan Layar, het biedt ook technisch meer mogelijkheden (zoals volledige HTML5 pagina, meer 3D, meer video mogelijkheden).
Belangrijk is daarnaast dat een Aura dynamische informatie kan bevatten. Daardoor is het in principe mogelijk om met Aurasma in te spelen op actualiteit. ‘Bij het PSV stadion kun je de tussenstanden laten zien. Als er wordt gescoord, is de tussenstand met een klik te vervangen.
De extra lagen die met Aurasma worden opgeroepen, heten Aura’s. De daarin vertoonde informatie kan van alles zijn, van foto’s tot en met 3D animaties. In de DTW campagne gaat het in de meeste gevallen om foto’s of video die laten zien wat er tijdens het evenement gebeurt. Voorbeeld is een abri voor TedX Brainport. In de aura is het DTW logo te zien als een verzameling puzzelstukjes die zich losbreken en samenvouwen tot een kubus waarin een video is te bekijken.

Gekoppeld aan de augmented reality outdoor campagne, is een Augmented Reality Treasure Hunt. Gedurende de campagne is elke dag in een andere aura een deel van een url verborgen. Deelnemers aan de game moeten die delen bij elkaar te krijgen, de eerste die de volledige url invoert in de browser komt op een website waar hij of zij een prijs kan claimen. Aan de game is ook een ‘social’ element verbonden waarbij ze vanuit de aura informatie kunnen delen. Er zijn twee mogelijkheden: deelnemers delen gevonden ‘hints’, of ze zeggen alleen maar dat ze een deel van de url hebben gevonden. ‘Een sociaal experiment’, verduidelijkt Paulssen. ‘Social media gaat heel erg over delen, maar hoe zeer zijn mensen bereid om te delen als er een prijs in het spel is.’

Voor het scannen van de Aura’s moet de consument de AdOn app downloaden. Dat er met deze applicatie een verborgen werkelijkheid zichtbaar gemaakt kan worden, is aan de abri-posters zelf niet te zien. Er is geen zichtbare code en de posters zijn niet voorzien van een ‘scan-logo’. Voor inwoners van Eindhoven verschijnt een artikel met uitleg over de actie op de voorpagina van een bijlage in het Eindhovens Dagblad. Daarnaast zal er via social media de nodige aandacht aan worden gegeven. In ieder geval is het niet nodig om afzonderlijk aan te geven welke abri’s wel en niet zijn verrijkt. Gedurende de DTW-campagne zijn ze allemaal te scannen.

Hoe voorkom je als adverteerder dat een andere partij z’n eigen virtuele laag toevoegt aan jouw afbeelding? Een supermarkt met een abri ‘hier in de aanbieding’ zou door het aanmaken van een eigen aura een laag kunnen maken ‘maar bij ons goedkoper’.’ ’Dit beeldmerk kapen is grijs gebied, maar juridisch kan het, weet Paulssen.
De remedie is: je naam vastleggen voor virtueel gebruik. ‘De opkomst van virtuele wereld betekent dat adverteerds hun naam moeten claimen in de virtuele wereld. Net zoals dat in het verleden is gebeurd door het vastleggen van een url domein. Voor de virtuele wereld is die bescherming ook nodig. Om te voorkomen dat iemand anders met je merk aan de haal gaat.’

AdOn is te vinden in Google Play (Android 2.2+) en in de Apple Store. Het is direct te proberen met een briefje van 20 euro.

In het filmpje hieronder wat nadere uitleg.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al abonnee? Log hier in