Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoogleraar diversiteit politie Saniye Çelik wint Vrouw in de Media Award 2024

Jury prijst rol van oud-politievrouw en hoogleraar in gepolariseerd debat
Winnaar Vrouw in de Media Award
Saniye Çelik
© Fotograaf Wouter van Assendelft de Coningh
Winnaar Vrouw in de Media Award
Saniye Çelik
© Fotograaf Wouter van Assendelft de Coningh
  • Na Saniye Çelik kregen Nora Akachar en Shadi Nikshomar de meeste stemmen
  • Schrijver Zoë Papaikonomou ontvangt eerste VIDM Impact Award
  • Eervolle vermelding voor Amerika-kenner en voormalig Adformatie-columnist Carol Rock

Çelik verbindt wetenschap met de praktijk en ontwikkelde de Inclusiescan die inclusief gedrag en leiderschap meetbaar maakt. De jury prijst de bijdrage die zij levert aan het maatschappelijk debat over diversiteit en inclusie ‘waarin het er soms fel en gepolariseerd aan toe gaat’.

De hoogleraar combineert daarbij een lange staat van dienst in de praktijk met kennis uit de wetenschap om een positieve bijdrage te leveren aan. De jury ‘gunt haar nog meer zichtbaarheid en media-exposure’.

Stemmers roemen Çelik om haar bevlogenheid en haar vermogen om mensen te verbinden. Ze wordt geprezen als een authentieke en krachtige stem, iemand die met kennis van zaken en daadkracht een positieve verandering teweegbrengt. Haar aanpak wordt omschreven als inspirerend en vernieuwend, waarbij ze complexe thema’s toegankelijk weet te maken voor een breed publiek.

Eervolle vermelding

Na Saniye Çelik kregen theater- en televisiemaker Nora Akachar en Shadi Nikshomar, de jongste fractievoorzitter van Nederland, de meeste stemmen.

Amerika-kenner en voormalig Adformatie-columnist Carol Rock, die net buiten de top drie viel, krijgt een eervolle vermelding omdat zij opvalt in de landelijke media, onder meer als Amerika-kenner. Juryvoorzitter Maria Punch: ‘Zij is een ontspannen spreker die bovenop de actualiteit zit en in haar analyses aandacht vraagt voor de positie van vrouwen en mensen met een migratieachtergrond.’

Advertentie

Impact Award

Schrijver Zoë Papaikonomou ontvangt de eerste VIDM Impact Award. Papaikonomou zet zich al 20 jaar in voor meer diversiteit en gelijkwaardigheid in de journalistiek.

Ze kaart op creatieve en verschillende manieren discriminatie en machtsmisbruik in de media aan. Van het boek 'Heb je een boze moslim voor mij?' tot LinkedIn-posts waarin ze nieuwskoppen verbetert. Deze worden op dit moment tentoongesteld in Cultuurhuis in Kade40 onder de naam 'Taal is een spiegel van (on)gelijkwaardigheid'.

Eerdere winnaars

Het is de zestiende keer dat de Vrouw in de Media Award is uitgereikt. Vorig jaar ging de landelijke award naar hoogbegaafdheidsspecialist Sofie van de Waart. Eerdere winnaars zijn onder anderen Marieke Blom, hoofdeconoom ING, longarts Wanda de Kanter, dressuurrijder en zakenvrouw Anky van Grunsven, directeur Stichting Vluchteling Tineke Ceelen, Femke Halsema en Neelie Kroes.

De winnaar van de Vrouw in de Media Award is gekozen uit 12 genomineerden, uit elke provincie een. Na een publiekstemming koos de vakjury, bestaande uit sprekercoach Maria Punch, Ann-Lynn Hamelink (RTL-Z) en Afke Boven (NOS-Journaal) de winnaar uit de top-3.

De Vrouw in de Media Award stimuleert vrouwelijke experts en rolmodellen om zichtbaar te zijn in de media en moedigt redacties aan hen vaker een podium te bieden. De prijzen zijn een initiatief van expertdatabase Vaker in de Media (VIDM).

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al abonnee? Log hier in