Wens voor 2018: wereldleiders die doen wat Queen Elizabeth 60 jaar geleden al deed
Door Annelies Valk*
Het was eerste kerstdag, het regende in Ierland. Na uren met familie, het cadeaumoment en de champagne-brunch besloot ik mij terug te trekken op de bank en even te chillen op mijn iPhone. M’n lievelings. Omdat ik sinds 2017 in Londen woon besloot ik voor het eerst in mijn leven de kersttoespraak van Her Majesty, Queen Elizabeth te bekijken. De video start met een schattig kinderkoor dat in een Kerstige omgeving God Save the Queen zingt. Queen Elizabeth zit in een huiselijke setting, inclusief Kerstboom op achtergrond (zij wel!) en overal foto’s van kinderen, kleinkinderen en de kersverse ‘engagement pic’ van Harry & Meghan. Elizabeth begint haar toespraak met een terugblik - zestig jaar geleden gaf ze haar eerste kersttoespraak op televisie, wat toen een landmark moment was. Nu, op haar 91e, is Elizabeth verwonderd dat kijkers de kersttoespraak zien op mobiele telefoons en laptops. Geinig, dacht ik, dat doe ik nu ook zo.
Vacatures
Allround Marketeer
CovetrusCampagneleider fondsenwerving
Natuur & MilieuSenior communicatieadviseur Milieu & Veiligheid
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en MilieuThe Crown
Het was oudjaarsdag, het regende in Londen. Opnieuw stond de champagne koud en zat het haar in de krul. Ik keek The Crown op Netflix, S02E05, ‘Marionettes’. Een aflevering die gaat over de jaren '50, een tijd waarin de Britse monarchie steeds meer moet doen wat het publiek van hen verwachtte, zoals echte trekpoppen. De Britse media beginnen het Koningshuis te typeren als een hopeloos ouderwets instituut dat geen idee heeft wat er speelt in de echte wereld. Journalist Lord Altrincham valt Elizabeth zelfs persoonlijk aan, in de krant en op live tv (‘Her voice is a pain in the neck!’ – ‘She is so Tweedy!’– ‘She is incapable of speeching!’).
Zes adviezen
Zijn uitspraken leidden tot een heuse Constitutional Crisis – veel Britten zijn woedend. Elizabeth (gespeeld door de geweldige Claire Foy) bijt terug. Ze fopt de journalist door hem te laten uitnodigen op Buckingham Palace voor een zogenaamde afspraak met haar assistent, maar zit bij binnenkomst zelf achter het bureau. Altrincham blijft bij zijn standpunt – het Koningshuis verliest aansluiting met haar volk, welke sinds de oorlog veel liberaler is. Hij geeft Elizabeth zes ongevraagde adviezen – drie dingen waarmee ze moet stoppen, en drie dingen waar ze mee moet beginnen. The Crown hoort de Altrincham’s adviezen stoïcijns aan en schudt nukkig haar hoofd. Na het laatste advies loopt ze de kamer uit.
Kerstspeech op tv
De journalist bleek visionair. Zijn laatste advies was om de kerstspeech uit te zenden op tv… een advies dat Elizabeth nog datzelfde jaar heeft opgevolgd en nu al 60 jaar met verve doet. En ze blijft bij de tijd. The Crown S02E05 eindigt met de tekst met ‘The palace later conceded that Lord Altrincham did as much as anyone in the 20th century to help the monarchy.’
Mijn wens voor 2018 zou daarom ook zijn: meer wereldleiders met de houding van Queen Elizabeth 60 jaar geleden. Meer luisteren naar kritiek in plaats van afwijzen, niet alleen maar stellen dat Twitter bitter is, maar de media opnieuw gaan zien als spreekbuis van het volk. Tevens wens ik dat journalisten de vrijheid behouden om kritiek en advies te geven. Dan zitten we er volgend jaar kerst wellicht iets zonniger bij. Gelukkig nieuwjaar.
*Annelies Valk is Global Brand Strategy Manager voor Vodafone Group in Londen.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid