De burger / consument-paradox verklaard
Wat we als burger vinden van duurzaamheid zit opgeslagen in ons zogeheten #039;semantisch geheugen'">'semantisch geheugen'. Dat heeft weinig effect op de manier waarop we als consument boodschappen doen, want dat doen we op ons 'procedurele geheugen'.
Natuurlijk zijn de verschillende delen van onze hersenen met elkaar verbonden, maar het is vooral de context waarin we ons bevinden die maakt welk 'software programma' in ons brein dominant is. In gezelschap met collega's en vrienden kunnen we bijvoorbeeld hoog opgeven over hoe verwerpelijk we de bio-industrie vinden, terwijl een paar uur daarvoor we in de supermarkt gewoon nog een kiloknaller in het boodschappenmandje deden. Mensen zijn veel meer flexibel in hun persoonlijkheid dan we zelf denken. En het is aan marketeers om te beseffen hoe dat werkt.
Vacatures
Accountmanager New Business
SpottaExterne communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisAccountmanager
Spotta
In een supermarkt is de code van de context zodanig dat ons brein er vooral op gericht is routinematig en snel het taakje te vervullen. En als we al uitgenodigd worden om 'echt' na te denken, dan is dat toch vooral over de prijs van de producten. 'Wat is hier de beste deal?'
Dus, wil je met duurzame producten ècht succesvol zijn, dan liggen er twee wegen open. Of je verkoopt je product in supers met een meer gedachtenprikkelende context, a la Marqt en binnenkort Landmarkt. Of je sluit met je duurzame product direct aan op een materieel voordeel voor de consument; bijvoorbeeld dat het lekkerder of goedkoper is.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid