Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe je iemand in 6 stappen brieft voor een interview op camera

Met een briefing voor een 'optreden' in DWDD
Miniatuurvoorbeeld
Miniatuurvoorbeeld

Stel je bent wél de woordvoerder, maar je staat niet zelf voor de camera. Hoe begeleid je mensen intern bij zo’n interview? Zes stappen, tips én een voorbeeld van een briefing voor DWDD via mail.

related partner content for mobile comes here

Stap 0: jij beslist wie het interview doet

Woordvoering is een vak. Dus als woordvoerder weet je wie welk het verhaal bij welke media goed kan vertellen, en wie niet. Je mag mensen tegen zichzelf beschermen. Die projectleider die graag bij de schepping begint, die een nukkige uitstraling heeft en altijd jamaar zegt. Of die manager die het niet eens is met de gekozen koers… Die zet je allemaal niet voor de camera. Hoeveel kennis ze ook hebben, hoezeer ze ook stampvoeten. Als je trouwens tegenstand verwacht, zorg dan dat je ingedekt bent door je baas. 

Stap 1: first contact leg je persoonlijk

Als je wilt dat iemand zijn werk laat vallen, zijn agenda leeg veegt en met zijn billen bloot voor de camera gaat: dan vraag je dat NIET via mail of app. Tenzij dat altijd de gezamenlijke manier van communicatie is voor alle zaken, ingrijpend of niet. Maar dan nog. Ik Ik hou er niet van. Bel met elkaar, of beter: loop even langs als het kan.

Stap 2: zoek de juiste woorden en quote

Spreek het interviewverzoek samen door en vindt de juiste woorden en oneliners. Vertaal die naar de meest gewenste quote. ELK gesprek heeft voor jou een gewenste uitkomst. Die uitkomst vertaal je naar een quote. Je hebt journalistiek gezien ruimte voor één quote. De quote zette ik altijd op een geeltje en plakte ik op mijn dashboard. Op weg naar kantoor of de filmlocatie oefende ik die hardop.

Stap 3: kies een goede locatie

De cameracrew filmt wat jij aanbiedt. Dus als je kunt kiezen: KIES! Let op troep. Niets zo afleidend en irritant als een rommelige boekenkast op een nog rommeligere werkkamer. Beeld is 80% van datgene wat je tot je neemt en mensen zien (en horen dus) alleen maar rommel. Het koningshuis kan er ook wat van; zo’n statige kamer met een half bloemstuk in beeld. Geen gezicht. Laatst zag ik de korpschef in een lege hal van een groot kantoorpand met op de achtergrond een lege trap. En zijn boodschap; ik sta voor de mannen en vrouwen in het veld. Waarom is hij dan niet voor het wagenpark of een politiebureau gaan staan? Wat is dat nou voor beeld? Een lege hal. Saaaaaaaaai.

Stap 4: planning en logistiek

Praat goed door wanneer de crew langskomt en hoe je ze ontvangt. Ga ervan uit dat een camera altijd aanstaat en bedenk dan hoe je de crew door je hele kantoor begeleidt. Kijk hoeveel je van al je interne memo’s langs het koffieapparaat potentieel in beeld wilt hebben. Met name programma’s als Boos zijn hier beroemd om hier flauwe of pijnlijke shots van te maken.

Stap 5: de persoonlijke voorbereiding

Een woordvoerder moet voor een interview soms even handtastelijk zijn. We checken je makeup, of je lunch niet nog tussen je tanden hangt, of je stropdas rechtzit, de roos van de schouders is geklopt, de haren ontward en de panty met ladder als de sodemieter vervangen. En dat leuke gestreepte overhemd/ blousje? Dat moet op camera uit want dat ziet er niet uit op tv. Dat gaat wiebelen.

Stap 6: toch wel de mail

Uiteindelijk stuur je natuurlijk wel een mail tijdens de briefing. Zeker als iemand op locatie of in een studio gefilmd wordt. Daarin vermeld je ook waar je kunt parkeren, wie er nog meer aan tafel zit etc. Hierbij een voorbeeld voor een optreden bij DWDD (en ja dat mag je gewoon gebruiken).

PS: het is absoluut aan te raden om als woordvoerder zelf een keer een rondje publiek bij de Nederlandse talkshows te doen. Dan heb je het een keer meegemaakt!

 ###

Briefing voor interview DWDD 

Dag <naam collega>, 

Morgen mag je naar DWDD:) Fijn dat je het wilt doen! Ik weet niet of je er al een keer bent geweest, maar hierbij een korte briefing met wat tips/tricks (ook logistiek). Ik hoop dat je er wat aan hebt en kijk morgen van afstand natuurlijk mee!

Over parkeren

De opnames zijn op het terrein van de voormalige Westergasfabriek. Je kunt parkeren in parkeergarage Q-Park aan de Haarlemmerweg (S103). Zet je navigatie op Van Bleiswijkstraat 8, 1051 DG Amsterdam. Steek na het parkeren de weg/ bruggetje over en loop rechtsaf langs het water door het parkje. Je komt bij allemaal restaurantjes en loop links van de restaurantjes tussen de voormalige fabrieksgebouwen door. Het Mediacafe zit na ca 100m aan de rechterkant. Als het goed is heb je een toegangsbewijs opgestuurd gekregen; die moet je meenemen (en ook je ID). 

Over de studio

DWDD en PAUW delen de studio. Voor de studio zit een cafe waar je wat kunt eten en drinken. Je mag niet met je tas de studio in en er zijn kluisjes, mocht je spullen kwijt willen. In het cafe is het altijd druk en gezellig. De studio zit erachter en is eigenlijk klein als je binnenkomt en overal staan camera’s en lampen. 

Ik weet niet waar ze jullie neerzetten, maar als dat aan tafel is, en ze vragen wat je wil drinken: kies dan voor water. Ga geen bier drinken op tv. Dat ziet er niet uit. Doe ook rustig met koffie want daar krijg je snel een droge mond van. Je hebt kans dat je nog even met je neus in de poeder moet. Maak je er geen zorgen over; dat is om te voorkomen dat je gezicht teveel gaat glimmen op camera. Ter plekke zijn er gastvrouwen die je zullen begeleiden zowel voor- als achter de schermen. Matthijs komt vaak van te voren nog even gedag zeggen.  

Over de quote & de tafel

Natuurlijk hebben we een belangrijkste quote voorbereid. TV-programma’s gooien hun formats doorgaans 10x om dus mijn advies is om gewoon mee te gaan met de flow en deze quote uit je hoofd te leren. Je hoeft hem niet op te dreunen. Het is geen overhoring.

<QUOTE>.

Ik verwacht dat je sowieso vragen krijgt over <lastig/ moeilijk onderwerp>. Daarvoor hadden we de volgende antwoorden voorbereid. Zie ook bijlage voor de gehele Q&A. Lees die een keer door en leg het dan weg. Als je een keer geen antwoord hebt zeg het dan eerlijk in plaats van dat je iets gaat verzinnen. 

Aan tafel zitten ook nog <andere gasten>. Tafelheer/dame is <naam>. We weten van deze gasten dat ze <houding tov jouw onderwerp>. Dus je zou van hen wellicht een vraag over <onderwerp> kunnen verwachten. 

Tenslotte; vandaag was <grootste nieuwswaardige onderwerp> in het nieuws. Daar kun je ook een vraag over krijgen. 

Laatste tips:

• Advies 1: Dit is dodelijk lastig, topsport! Maak er geen schoolreisje van:). Schrijf de zinnen die je wil zeggen op een briefje en plak ze op je dashboard bij het rijden. Dan kun je het hardop een paar keer oefenen. 

• Advies 2: Weet waar je naartoe praat. Onthoud je laatste zin. Zet de punt achter de laatste zin en laat dan de stilte vallen. Als jij de punt zet weet het publiek ook dat ze moeten klappen.   

• Advies 3: Dit is jouw moment. Neem de tijd. Je hoeft het niet af te raffelen. Adem even uit voordat je begint. 

Heb je zo voldoende? 

Mocht je meer nodig hebben dan mag je mij altijd even bellen. Ik ben op tijd en zie je graag in de foyer!

Groetjes,

Je naam

Telefoonnummer (06)

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in