Overslaan en naar de inhoud gaan

NS Go-platform heeft nu ook de Swapfiets in zijn assortiment

Werkgevers kunnen nu ook de fiets met de blauwe voorband ter beschikking stellen aan werknemers.
Swapfietsen
Swapfietsen
© Truus / Halal
Swapfietsen
Swapfietsen
© Truus / Halal

Werkgevers kunnen hun werknemers voortaan ook een Swapfiets aanbieden via NS Go, het mobiliteitsplatform van de Nederlandse Spoorwegen. Volgens beide partijen draagt dit bij aan het terugdringen van het autogebruik voor woon-werkverkeer, dat nu nog circa 65 procent van de verplaatsingen beslaat. De gemiddelde afstand bedraagt daarbij ongeveer acht kilometer per enkele reis.

NS Go is het mobiliteitsplatform van dat werkgevers een breed scala aan diensten en producten voor mobiliteit biedt, zoals de NS-Business Card, deelauto's en nu dus ook Swapfietsen. Frans Slats, lead zakelijk bij NS: ‘De fiets is een belangrijk onderdeel van de deur-tot-deur-reis. Veertig procent van onze reizigers komt met de fiets naar het station.’

Het concept van Swapfiets is vrij eenvoudig: voor een vast bedrag per maand hebben Swapfiets-leden altijd een werkende fiets. En zijn er onverhoopt problemen, dan wordt de fiets binnen 10 minuten in de winkel gerepareerd of direct vervangen zonder extra kosten.

Met de toevoeging van de fietsabonnementen van Swapfiets aan het platform kunnen werknemers bijvoorbeeld met de fiets naar het station reizen en vervolgens met de trein verder reizen. In feite betekent dit dat werknemers in dit geval altijd een Swapfiets tot hun beschikking hebben, ook voor privégebruik. Om deze reden dient een werknemer bijtelling te betalen over het privégebruik van de fiets.

Swapfiets heeft vier modellen, twee e-bikes en twee 'normale' fietsen, die ook beschikbaar zijn voor NS Go- gebruikers. Om hoeveel fietsen het in totaal zal gaan kan Swapfiets niet zeggen. ‘De potentie is echter enorm’, aldus een woordvoerder. ‘NS heeft dagelijks zo'n 280 duizend forenzen, waarvan circa veertig procent gebruik maakt van de fiets voor het voor- of natransport naar het station.’

Een Swapfiets-abonnement via NS Go kost hetzelfde als voor particuliere klanten, alleen de eenmalige registratiekosten hoeven de werknemers niet te betalen. ‘We factureren de werkgever voor alle abonnementen gekoppeld aan diens bedrijfsaccount. Het is vervolgens aan de werknemer om te besluiten hoeveel hiervan zij verhalen op het loon van werknemer.’

Er zijn volgens Swapfiets geen plannen om de samenwerking uit te breiden naar de ‘normale’ NS-fietsen voor algemeen gebruik. ‘De reden hiervan is dat wij geen fietsen bieden voor gemeenschappelijk gebruik, maar altijd een individuele gebruiker gekoppeld willen hebben aan het fietsabonnement’, zegt de Swapfiets-woordvoerder. ‘Dit zorgt voor een gevoel van eigenaarschap en meer verantwoordelijkheidsgevoel omtrent het gebruik van onze fietsen.’

Voor werkgevers biedt de samenwerking verschillende voordelen. Het Swapfiets-abonnement kan fiscaal aantrekkelijk worden aangeboden buiten de werkkostenregeling. Werknemers profiteren daarbij van een bruto-netto voordeel. Daarnaast helpt het NS Go-platform bedrijven met rapportages die inzicht geven in het CO₂-verbruik van zakelijke mobiliteit, wat relevant is sinds de invoering van de CO₂-rapportageplicht. Het beheer van het mobiliteitsbudget en de administratie worden via NS Go vereenvoudigd. Swapfiets neemt werkgevers en werknemers het onderhoud van de fietsen uit handen.
Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al abonnee? Log hier in