Overslaan en naar de inhoud gaan

Champagneboeren kunnen verkoop champagnekleurige kleding niet verbieden

Tevergeefs protest van het Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne CIVC.
Het betreffende Bowiejurkje van Cult Gaia in champagnekleur
Het betreffende Bowiejurkje van Cult Gaia in champagnekleur
© Cult Gaia
Het betreffende Bowiejurkje van Cult Gaia in champagnekleur
Het betreffende Bowiejurkje van Cult Gaia in champagnekleur
© Cult Gaia

Zo! Dat komt het land niet in! De Nederlandse douane is onverbiddelijk als het in mei van dit jaar een zending jurkjes tegenkomt van het merk Cult Gaia, met op het label een verwijzing naar de kleur van de kleding: champagne.

related partner content for mobile comes here

De douane informeert meteen het Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne CIVC, de Franse organisatie die als taak heeft misbruik tegen te gaan van de beschermde oorsprongsbenaming Champagne.

Het CIVC staat er om bekend dat het zijn taak nogal ruim opvat: iedereen die in zijn communicatie ook maar even verwijst naar Champagne wordt direct aangesproken.

Ook in dit geval neemt het CIVC meteen contact op met het bedrijf Ferminadaza, distributeur van Cult Gaia-kleding in Europa en de geadresseerde van de jurkjes. En de partijen komen opvallend snel tot een vergelijk: Ferminadaza verwijdert het woord champagne van de labels waarna de jurkjes worden vrijgegeven. 

Reputatie Champagne

Echter, tot verrassing van het CIVC blijkt Ferminadaza vervolgens niet bereid toe te zeggen dat er in de toekomst nooit meer champagne op de labels van Cult Gaia-kleding zal staan. En zo loopt de kwestie toch nog uit op een kort geding.

Door kleding te blijven labelen met de kleuraanduiding ‘champagne’ profiteert Ferminadaza volgens CIVC op onrechtmatige wijze van de reputatie van de naam Champagne, en dat is volgens de Europese Verordening voor landbouwproducten niet toegestaan.

Beige, ecru of karamel

Ferminadaza stelt echter dat het bij kleding verplicht en gebruikelijk is om op het label de kleur, als essentiële eigenschap van het product, te vermelden. Maar volgens het CIVC bestaat er helemaal niet zoiets als “een champagne-kleur” omdat champagnewijn in verschillende tinten wordt geschonken, van bijna wit tot zalmroze.

Champagne is ook geen officiële Pantone-benaming en bij veel kleding wordt deze kleur dan ook niet aan als ‘champagne’ aangeduid, maar worden alternatieve benamingen gebruikt, zoals beige, ecru, camel, crème, zand, café latte of karamel, aldus het CIVC.

Champagne gangbare kleuraanduiding

In zijn vonnis van 9 september stelt de rechter vast dat Ferminadaza aannemelijk heeft gemaakt dat de term ‘champagne’ al meer dan een eeuw in het gewone spraakgebruik een gangbare aanduiding is voor een kleur ‘die zich in het ‘crème-/beigekleurige’ spectrum bevindt’. Ook de Dikke van Dale vermeldt bij het woord ‘champagne’ als betekenis “de kleur van champagne hebbend”.

Geen associatie met Champagne

Volgens de rechter zal de consument het woord ‘champagne’ op een kledinglabel dan ook gewoon beschouwen als een (gebruikelijke) aanduiding van de kleur van het kledingstuk. ‘Het valt niet in te zien waarom de consument in die context het woord ‘champagne’ tevens zal … associëren met de beschermde oorsprongsbenaming ‘Champagne’’, aldus de rechter.

De vordering van het CIVC wordt afgewezen en de organisatie wordt veroordeeld in de kosten van ruim € 10.000,-. Het is nog niet bekend of het CIVC in beroep gaat.

Bas Kist is medeoprichter van Merkenbureau Chiever

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in