Overslaan en naar de inhoud gaan

Huismerken zijn de A-merken van de toekomst...

A-merken doen het niet goed, ze worden aan alle kanten door huismerken ingehaald. Kunnen ze het tij nog keren? Merkenspecialist Willy de…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

In een verhaal in het zomernummer van het Tijdschrift voor Marketing legt De Graaff de vinger op de zere plek: A-merken zijn in het begin van de vorige eeuw ontstaan om de consument een oplossing te bieden voor de steeds wisselende kwaliteit van het aanbod bij de kruidenier. Daarna kregen A-merken naast die betrouwbaarheidsrol meer functies waar de consument graag een prijs-premium voor over had. Maar inmiddels lijkt die rol voorbij. Als we kijken naar de vers-trend dan is de A-merkfabrikant niet te vinden. Op een enkele (te late) poging na, spelen A-merken geen rol in deze groeimarkt.

related partner content for mobile comes here

Op het gebied van innovaties kan het A-merk een rol van betekenis hebben. Maar tegenover die innovaties staan de ontwikkelingen bij de retailer zoals complete receptengidsen/Kies & Kook/Proef & Kies jouw lekkerste koffie/seizoensassortiment /themaproducten /biologisch/dagversassortiment/wijngidsen, allemaal initiatieven die inspelen op wat de hedendaagse consument wil en die de behoefte aan A-merkartikelen doen vervagen.

Het lijkt wel of de A-merken van nu van de hoogste regionen naar de laagste in koopkracht en welzijn zijn afgegleden, meent De Graaff. De ‘oude’ consument, voor wie spaghetti nog steeds iets uitzonderlijks is, heeft vaak nog voorkeur voor de Honig’s en de Maggie’s en de Knorr’s.Maar die groep wordt kleiner. Het retailmerk krijgt steeds meer en vaker de voorkeur van de consument en wordt dus het A-merk in voedingsmiddelenland.

Wat kan de A-merkmarketeer dan nog doen? De Graaff: ‘Een analyse van de Effie-cases van de laatste tien jaar leert dat de effectiefste campagnes echte campagneconcepten zijn, die veelal vanaf de eerste uiting effect sorteren. Door voort te borduren op zo’n succesvol concept wordt het efficiënter, effectiever en kan het met minder budget toe om van het merk weer een voorkeursmerk te maken.
‘Alle Gouden Effie-cases werden niet veroverd met ‘lucky shots’ maar met duurzame campagnes die bouwden aan een sterke merkpositie van merken die het veelal in deze crisistijd ook nog steeds prima doen.’

In het zomernummer van het Tijdschrift voor Marketing dat deze week verschijnt staat het hele verhaal van De Graaff, plus voorbeelden hoe A-merken zich kunnen redden.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in