Overslaan en naar de inhoud gaan

'Goede doelen vergeten rijke Nederlanders'

Goede doelen durven rijke Nederlanders niet om geld te vragen en als ze er niet om vragen krijgen ze ook niets. Dat blijkt uit onderzoek…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Aan het onderzoek werkten 29 grote en kleine goede doelen mee. De onderzoekers hebben berekend dat alleen al onder de 100.000 mensen in Nederland met een inkomen van meer dan 100.000 euro per jaar 852 miljoen aan extra inkomsten is op te halen. Volgens de onderzoekers zijn er enkele obstakels, die verhinderen dat de geldstroom los komt. Zo zijn de goede doelen zelf niet actief genoeg in het werven van nieuwe donoren. Daarnaast kiezen geldschieters er volgens het onderzoek vaak voor om op hun eigen manier een goed doel te steunen, in plaats van een gift te doen aan een al bestaande organisatie. Het feit dat er de laatste jaren enkele schandalen in de media zijn geweest, speelt daar volgens de onderzoekers ook een rol in.

related partner content for mobile comes here

Een groot probleem is verder de zeer schaarse informatie over geldschieters in Nederland. Daardoor is het lastig om een beeld te schetsen van potentiële geldgevers. Het is wel bekend dat er de afgelopen jaren steeds meer rijke mensen in Nederland zijn bijkomen. Ook groeit ook het aantal spontane donaties van grote gevers. Deze variëren volgens de onderzoeksbureaus sterk, maar één organisatie geeft aan tien grote donoren te hebben die meer dan 10.000 euro per jaar schenken. Zeven stichtingen hebben geldschieters die ongeveer 50.000 euro per jaar geven.

Ook de rijke Nederlanders die hebben meegewerkt aan het onderzoek geven aan veel te geven, beginnend bij 100.000 euro per jaar, maar sommigen zelfs 250.000 of 800.000 euro. Daarnaast zijn er de eenmalige giften, afkomstig uit bijvoorbeeld erfenissen.Gemiddeld gaf de Nederlander in 2003 267 euro weg. In totaal gaat er 5,2 miljard euro om in deze sector. (ANP)

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in