’s Morgens Aldi, ’s avonds Armani
Mensen trekken zonder blikken of blozen een pak van H&M aan en dragen daarbij dan schoenen van Chanel. Extremen zijn troef, middelmatigheid lijkt het grote taboe van de 21e eeuw te worden. Je boodschappen doen bij een discountwinkel getuigt van slimheid, net zoals het reizen met een goedkoop vliegticket. Maar als de eerste levensbehoeften eenmaal zijn gestild, mag de rest, datgene waar je werkelijk warm voor loopt, ook wat kosten. Dus zagen luxemerken als Louis Vuitton en Dior vorig jaar hun winst met zo’n vijftig procent stijgen. Dit extreme koopgedrag heeft verschillende oorzaken:
- internet zorgt ervoor dat de consument beter geïnformeerd en dus kritischer is dan ooit.
- er komen elk jaar zóveel nieuwe producten op de markt dat de koper – die ook nog eens druk-druk-druk is - zich overvoerd voelt en dus op zoek gaat naar eenvoudige concepten.
- de stressmaatschappij doet verlangen naar ontspanning; consumptie moet een prettige belevenis worden.
- transmateriële consumptie is in opkomst: in plaats van in ‘hebbedingen’ zoekt de consument het in meer gevoelsmatige zaken als reizen en wellness.
Vacatures
Externe communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisAccountmanager
SpottaAccountmanager New Business
Spotta
Dat alles heeft vergaande consequenties voor merken en hun producenten.
‘Kiezen’ is het devies. Het heeft geen zin meer om te proberen alle potentiële kopers te bedienen. Wie alles wil hebben, eindigt met lege handen. En bij dat keuzeproces geldt als wet: ‘Wie niet fit genoeg is om een goed product tegen een lage prijs te bieden - zoals Aldi en H&M dat doen, moet op z’n minst sexy zijn – zoals Prada, Apple en Armani.
Bron: Manager Magazine
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid