De Staatsloterij lanceert een campagne voor de Oudejaarstrekking. Dit jaar gooit de organisatie het over een andere boeg: het wil sympathieker overkomen en laat de traditionele ‘de 10e kan het gebeuren’-campagne even achterwege.
Vorig jaar heeft de loterij besloten om zich anders te presenteren. Het merk heeft TBWA/Nekobo in de arm genomen en wil sympathieker voor de dag komen. ‘We willen meer inzetten op emotie in plaats van alleen sales pushen’, verklaart Shirley Kind, hoofd marketing bij de loterij. Patritia Pahladsingh, managing partner bij TBWA\Nekobo vult aan: 'Sinds de herpositionering communiceren we bij reguliere trekkingen de voorpret. De oudejaarstrekking is echter uniek: het is groter, sentimenteler, en voor velen een traditie. December staat in het teken van samenzijn met dierbaren en dit gevoel staat centraal in de campagne.'
Frekkel
De commercial gaat over Frekkel, een lelijk hondje dat bang is dat zijn baasjes hem inruilen voor een Afghaanse windhond als zij de hoofdprijs winnen. ‘Als we die 30 miljoen winnen, dan wil ik alleen nog maar mooie dingen in ons leven’, hoort hij zijn eigenaar zeggen. Frekkel kijkt in de spiegel, terwijl deze woorden door zijn hoofd galmen, en besluit om van huis weg te lopen.
Het koppel is in rep en roer en start een zoektocht. Ze hangen overal in de stad posters op en de vinder krijgt een staatslot als beloning. Het verhaal heeft een happy end: Frekkel wordt door een jong stel teruggebracht en zijn baasjes geven zonder enige twijfel hun lot weg. Het moraal van het verhaal: samenzijn met dierbaren is meer waard dan 30 miljoen.
Hoe wil de Staatsloterij opvallen tussen alle andere emotionele kerstcampagnes? Kind: ‘Wij hebben een andere insteek met een hond in de hoofdrol. Veel mensen hebben een sterke band met huisdieren, waardoor ze zich aan het verhaal kunnen relateren.’
De campagne wordt uitgerold op social media, online, digital out of home en in de winkel.