Artis-Micropia opende tien jaar geleden zijn deuren. In samenwerking met Natwerk trapt het microbenmuseum dit bijzondere jubileumjaar af met een beschimmelde taart waar zo’n 56 biljoen microben, zoals Penicillium, Aspergillus en Rhizopus, zich tegoed doen aan een feestmaal.
'Soms kan één beeld genoeg zijn. Een totaal beschimmelde taart spreekt boekdelen om het tienjarig bestaan voor dit prachtige microbenmuseum te vieren', aldus Wessel Beumer, creatief directeur bij Natwerk. 'We wilden iets in beeld brengen dat het belang van microben niet alleen vertelt, maar ook laat zien.'
Hulp van Holtkamp
Voor het maken van deze bijzondere jubileumtaart schakelde Natwerk en Artis de hulp in van patisserie Holtkamp Amsterdam. Jordy Cambach van Holtkamp: 'Toen Artis langskwam om een taart te maken voor microben waren we meteen enthousiast. Het leuke hieraan is dat we helemaal contra moeten denken. Normaal gesproken wil je juist geen schimmels in je taart hebben voor voedselveiligheid, nu juist wel.'
Foodbureau Chuck Studios legde de 'schoonheid' van de beschimmelde taart in beeld vast.
56 biljoen microben in één foto
Thomas Swierts, hoofd van Artis-Micropia: 'Mensen zien microben zoals schimmels vaak als iets vies, maar ze spelen een cruciale rol in onze ecosystemen. Ze breken allerlei materialen af zodat de voedingsstoffen weer beschikbaar worden voor andere organismen en ook wij er uiteindelijk weer profijt van kunnen hebben. Dankzij het grote contrast met een exclusieve taart van patisserie Holtkamp laten we op een speelse manier zien hoe microben als opruimers in de natuur de kringloop sluitend maken. Want zelfs zo’n heerlijke taart wordt netjes opgeruimd door microben als wij die laten staan.'
De jubileumtaart is vanaf nu te zien in Artis-Micropia.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!