De Jaarbeurs in Utrecht was vorige week weer het toneel van de 50-plusbeurs. Bijna 100.000 senioren bij elkaar. Kort nadat het CBS aankondigde dat we in Nederland vanaf 2019 meer 50-plussers hebben dan jongere medelanders. Je vraagt je af: welke marketeer heeft er eigenlijk zin in die 50+ doelgroep?
Op welk moment in het koopproces kan het merk relevant zijn? En hoe?
In steeds meer markten zie je het gebeuren: het midden is weg. Een “stuck in the middle” positionering is ten dode opgeschreven. Bedrijven komen hier vaak te laat achter en zijn te lang blijven hangen in hun concurrentie op prijs met een achterhaald business model. Continue prijsverlagingen en beperkte innovatiekracht hebben hen in een neerwaartse spiraal verder omlaag geduwd. Dat is wat we de commodity trap noemen. Bedrijven als Oad moeten het helaas te laat ervaren.
Driedimensionaal segmenteren is dé megatrend, luidt de conclusie bij de Consumer Centric DNA Awards 2013 (die Toyota als algeheel winnaar kent)
Het zijn spannende tijden bij de KLM, de luchtvaartmaatschappij die we nog steeds graag als Neerlands trots zien, ook al hebben Fransen een flinke vinger in de pap. Gisteren werd bekend dat Oud-minister Camiel Eurlings per 1 juli de nieuwe topman wordt (de man die zijn gezin meer tijd wilde geven en daarom de politiek verliet, maar dat terzijde). Kan hij meteen met de positionering aan de slag.
Nu de politieke partijen zich opmaken voor de verkiezingenclimax en de peilingen dagelijks voorbij trekken, zoeken de lijsttrekkers de scherpte steeds meer op. Tenminste, daar waar het de lijf-aan-lijfgevechten betreft in de debatten voor de camera’s. Als we kijken naar de wijze waarop de partijen zich in hun algemeenheid positioneren, zien we een minder scherp beeld.
Afgelopen donderdag was kasteel Duin en Kruidberg in Santpoort voor de tweede maal het toneel van de uitreiking van de Customer Centric DNA Awards. Onderzoek door TNS Nipo (9000 klantevaluaties) laat zien welke bedrijven klantgerichtheid het meest in hun genen hebben zitten. Het gaat dus niet om het imago, maar om daadwerkelijke klantervaringen. Zes lessen laten zien wat we kunnen doen om onze eigen score te verhogen.
Het heeft even geduurd, maar na jaren concurreren met kortingen, give-aways, verse broodjes en pakjes kauwgom voor 1 euro bij de kassa, is er een bedrijf dat begrijpt hoe je nog kunt onderscheiden in een homogene markt.
Nu veel organisaties zich afvragen hoe zij social media in kunnen zetten, komt een veel interessantere vraag aan het licht: zijn onze positionering en proposities eigenlijk wel relevant en prikkelend genoeg? Te vaak nog worden social media als een zendergedreven advertentiemedium 'nieuwe stijl' gezien, terwijl het meer dan ooit duidelijk maakt: pas als je onderscheidend, spannend, klantgestuurd en geloofwaardig bent gaan mensen over je praten.
Hoe organiseren we anno 2011 de passie voor merken, zowel bij klanten, maar ook in onze eigen organisatie? Het was niet de officiële titel van de tweedaagse BrandFuel24 seminar-treinreis met NS Hispeed naar Frankfurt begin deze week, maar wel de rode draad.