Wave Moments
Wat is Wave?
Google Wave is een communicatietool die de boodschap centraal stelt en niet meer je inbox. In plaats van het over en weer sturen van e-mails met bijlagen, werk je samen aan één ‘Wave’ en die kan bestaan uit tekst, afbeeldingen en andere bijlagen. Communicatie is realtime, waarbij de weergave zich aanpast aan de reactiefrequentie van de betrokken communicatiepartners. Volgen de reacties elkaar snel op, dan lijkt het op een opgevoerde chatclient. Duurt het allemaal wat langer, dan heeft het meer iets weg van e-mail. De essentie is dat er één versie van een boodschap (met bijlagen!) beschikbaar is en dat je die kunt delen met wie je maar wilt of nodig acht. Iedereen werkt dus met dezelfde versie en dat moet communicatieproblemen oplossen.
Wave is bedacht door gebroeders Rasmussen, die eerder verantwoordelijk waren voor Google Maps. Met een team van 65 mensen is Wave in Sidney als een soort Startup binnen Google ontwikkeld tot het huidige product.
Status
Vacatures
Accountmanager
SpottaAccountmanager New Business
SpottaExterne communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen Huis
Rasmussen stelt dat Google nieuw ontwikkelde producten altijd erg vroeg lanceert, om het vervolgens in een (lange) beta periode op basis van terugkoppelingen van gebruikers te verbeteren, maar dat ze met Wave nog een stapje verder zijn gegaan. Hij geeft aan nog minimaal een jaar nodig te hebben voor het bereiken van een alfa status, doorgaans de opmaat voor de beta en de start van een formeel testtraject. De reden voor die vroege lancering is dat er binnen het Wave team meerdere toekomstvisies zijn en dat ze door gebruikers vroeg bij de ontwikkeling te betrekken de verdere marsroute kunnen bepalen. Kort door de bocht: Wave is op basis van een concept in een snelkookplan ontwikkeld tot een semi-stabiele communicatie omgeving, waarna Google geen heldere richting aan het project kon of durfde te geven. Dat gaan ze nu doen in samenwerking met ontwikkelaars. Noem het een soort hands-on crowdsourcing.
Google Wave kent op dit moment 300.000 gebruikers en deelnemen kan op dit moment uitsluitend op basis van een uitnodiging. Dit beleid geeft Google volgens Hannon de mogelijkheid de omgeving mee te laten groeien met het aantal gebruikers en zal tot en met het eerste half jaar van 2010 gehandhaafd blijven.
Open Source, uitbreidingen en derde partijen
Rasmussen geeft aan dat het de bedoeling is dat Wave in zijn geheel open source wordt gemaakt, waardoor iedereen een eigen Wave server kan opzetten en hosten. Ook Micrsoft dus: “That’ll be my lucky day!” Als gebruikelijk bij Google is het communicatie protocol open (Google Wave Federation Protocol) en zijn er zgn. API’s beschikbaar voor communicatie. Google mikt erop dat het Wave protocol de huidige e-mailprotocollen gaat vervangen. Die protocollen schieten volgens Rasmussen tekort, omdat ze in tegenstelling tot Wave geen afzenderverificatie kennen. Dat zorgt voor de enorme hoeveelheden spam in je mailbox. Het Google Wave Federation Protocol moet dat dus onmogelijk maken.
Het is voor externe partijen mogelijk om middels de API’s bestaande applicaties tegen Wave aan te bouwen. Dit noemen ze ‘Extensions’. Hier wordt ook al dankbaar gebruik van gemaakt, hoewel er op dit moment nog wel medewerking van Google voor nodig is. Onder andere SAP en Salesforce hebben (kleine) delen van hun bestaande back-ends tegen Wave aangebouwd. Ik vind het veelzeggend dat dergelijke partijen in zo’n vroeg stadium hebben besloten Wave onderdeel te maken van hun communicatieproces.
Rasmussen geeft aan dat zelfstandige externe ontwikkeling op dit moment niet mogelijk is, omdat er nog geen duidelijke policy gedefinieerd is voor wat betreft veiligheid. Een ‘Extension’ draait momenteel in een afgeschermde omgeving (zgn. sandbox), maar kan in op elke URL kunnen worden aangeroepen en dat kan makkelijk tot problemen leiden. Rasmussen: “Facebook heeft hier heel veel problemen mee, dus dat moeten wij zien te voorkomen.”
De huidige tools maken het voor externe partijen mogelijk om Google Wave clients te ontwikkelen, zoals je nu een programma hebt voor e-mail of twitter.
Waar gaat Google het verdienen?
Zoals veel van Google’s applicaties is Wave gratis. Dat gaat ook zo blijven, hoewel een betaalde enterprise editie niet wordt uitgesloten. Rasmussen geeft verder aan dat Google over het algemeen in de eerste paar jaar niet nadenkt over een verdienmodel, maar primair focus heeft op de ontwikkeling van de applicatie. Als deze dan eenmaal op grote schaal gebruikt wordt, dan kan worden gekeken hoe er geld verdiend kan worden, zonder dat gebruikers worden afgeschrikt of het ten koste gaat van functionaliteit.
Rasmussen geeft aan dat hij Google Wave in eerste instantie ziet als een extra omzetgenerator voor Google Apps of Domain services: “Iedere $50 die het op die manier genereert is meegenomen.” Andere verdienmodellen ziet hij in de vorm van advertenties (“Zolang ze gebruikers niet in de weg zitten.”), een App store en eventueel nog te ontwikkelen premier services.
Integratie met Google Docs, Talk, Gmail?
Op dit moment is er nog geen integratie met bestaande Google Applicaties. “Technisch is dat ook niet eenvoudig,” aldus Hannon, “aangezien we Google ID conflicten krijgen door de manier waarop het loginproces wordt afgehandeld.” Neemt niet weg dat er bij externe partijen heel voorzichtig al wel initiatieven zijn ontstaan om Gmail te integreren met Wave.
Saillant detail is dat het Google Wave team totaal geen contact heeft met andere units binnen Google. Er wordt dus niet gesproken met de teams achter Gmail of Docs.
Verbeteringen op komst
Rasmussen erkent dat er volop ruimte is voor verbeteringen in functionaliteit en interface. Hij is ook op de hoogte van de kritiek uit de markt dat Wave erg druk en chaotisch overkomt. Hij herkent veel en geeft aan de intensiteit wellicht onderschat te hebben, maar vindt ook dat je met de tool moet leren omgaan: “De leercurve is hier alleen groter dan bij andere applicaties, omdat het communicatie fundamenteel verandert.”
Belangrijke verbeteringen die voor de korte termijn op de rol staan zijn een zogenaamde klad status, notificaties en een realtime spell-checker (in tig talen). De klad status maakt het mogelijk dat gemaakte wijzigingen niet realtime door anderen kunnen worden gezien. Dat kan de rust ten goede komen. Notificaties geven de mogelijkheid om binnen een lange Wave direct op de hoogte te worden gesteld van de wijzigingen, zodat je niet een hele Wave door hoeft te worstelen op zoek naar die wijziging.
Conclusie
Wave ziet er veelbelovend uit. Met open standaards die door enthousiaste ontwikkelaars worden omarmd, is het niet de vraag of Wave ooit volwassen wordt, maar slechts wanneer. De wachtlijst voor uitnodigingen en domainservices is enorm, dus ook aan de vraagzijde gloort een mooie toekomst. Als ze er echt in slagen om spam een hak te zetten, dan kan de vervanging van e-mailprotocollen sneller gaan dan we nu denken. De applicatie en de interface lijken nu complex, maar daar gaan externe partijen vast een mooie commerciële oplossing voor bieden.
Wave kan zich zeker ontwikkelen tot een goede omzetgenerator in de zakelijke markt. De achilleshiel voor grootschalig zakelijk gebruik is wat mij betreft de mate waarin Google in staat is een heldere roadmap voor Wave te presenteren en die vast kan houden. Het bedrijfsleven zoekt doorgaans dergelijk houvast en juist op dat vlak heeft Google niet echt een geweldig trackrecord ...
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid