Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Consument vaak financieel ongeletterd’

Bij bijna een op de vijf Nederlanders is er sprake van een ongezonde financiële situatie. Dat blijkt uit het halfjaarlijkse onderzoek…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

De overheid wil zich niet te veel bemoeien met financiële keuzes van de consument. Ze wil hen vooral weerbaarder en financieel bewuster maken. Dat is hard nodig volgens de cijfers van CentiQ. De Nederlander overschat zijn kennis van de (huishoud)financiën nogal. Tachtig procent zegt goed op de hoogte te zijn en zijn uitgaven onder controle te hebben. In werkelijkheid heeft maar 37 procent een globaal beeld van wat op de betaalrekening staat.

related partner content for mobile comes here

Bij bijna 20 procent van de Nederlanders is de financiële situatie niet gezond. Deze mensen kunnen moeilijk rondkomen, of hebben vaak aan het eind van de maand geen geld meer, of zijn niet in staat rekeningen op tijd te betalen. Voor meer dan een derde van de mensen is een onverwachte uitgave van boven de duizend euro een probleem.

"Zorgwekkend," meent Klaas Knot, voorzitter van de Stuurgroep CentiQ en hoge ambtenaar op het ministerie van financiën. "Financiële ongeletterdheid leidt tot veel sociale en maatschappelijke ellende. In de huidige complexe wereld waarin mensen veel keuzes hebben, proberen wij overzicht te geven."

Uit het CentiQ-onderzoek bleek verder dat mensen die weleens rood staan op hun betaalrekening, niet weten hoeveel rente zij betalen. Ze denken dat dat gemiddeld 8,6 procent is, terwijl de rente momenteel rond de 15 procent ligt. Nadrukkelijkere en beter zichtbare informatie hierover is een optie, reageert Knot. (Trouw)

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in