
Websites moeten per 28 juni aanstaande goed te gebruiken zijn door mensen met een beperking, want dan gaat de verplichte European Accessibility Act (EAA) in. In Nederland gaat toezichthouder ACM handhaven op deze nieuwe wet, en het zou zomaar kunnen dat de ACM het druk krijgt. Geen van de 300 grootste webwinkels van Nederland voldoen op dit moment namelijk aan de toegankelijkheidseisen, stelt bureau Level Level in jaarlijks onderzoek. Websites bewegen juist de verkeerde op: het aantal toegankelijkheidsfouten per homepage van een website is in het afgelopen jaar met 17 procent gestegen.
Overal in de EU wonen mensen met een beperking, bijvoorbeeld een visuele of motorische beperking. Zij kunnen websites gebruiken via slimme software en/of aangepaste hulpstukken, maar beide oplossingen vragen wel optimalisaties van websites. Die lijken daar maar deels in geïnteresseerd, en lopen volgens recent onderzoek alleen in Nederland daarom al 4,2 miljard euro aan omzet mis omdat klanten niet online kunnen winkelen.
Vacatures
Specialist Online Marketing
FirdaAllround Communicatieadviseur (28-32 uur)
CTGBContent Creative- RTL Tonight
Banijay Benelux.comToegankelijkheidsproblemen
De EU-wet EAA moet websites aansporen om eindelijk écht werk te maken van digitale toegankelijkheid, en stelt waarschuwingen en boetes in het vooruitzicht voor wie mensen met een beperking benadeelt. Hoewel de EAA er al jaren aankomt, blijven Nederlandse webwinkels volgens Level Level te traag in het optimaliseren van hun websites. En ja, Level Level is zelf in te schakelen voor hulp rondom het optimaliseren. Maar het 35 personen tellende team zou waarschijnlijk verdrinken in het werk als alle webwinkels daadwerkelijk aankloppen voor hulp. Zo stelt het bureau in zijn nieuwste rapport dat wie geen muis kan bedienen, niet online kan winkelen bij 6 van de 15 grootste webwinkels. En dat 71 procent van de webwinkels teksten gebruikt met te weinig kleurcontrast, wat een probleem vormt voor slechtzienden.
Het onderzoek van Level Level licht onder meer HelloFresh, Coolblue, Hema en H&M uit als webwinkels die serieus aan de slag moeten met hun digitale toegankelijkheid. MediaMarkt en Jumbo voldoen ook nog niet aan alle EAA-eisen, maar hebben hun Nederlandse webwinkels het afgelopen jaar wel verder verbeterd, stelt het rapport. Joren Neef, hoofd digital bij MediaMarkt Benelux, zegt binnen drie maanden 'een grote sprong te willen maken richting een 100 procent-score', waar Rowan Zaikowski als design lead bij Jumbo zegt 'hard aan de slag te gaan met de verbeterpunten en komend jaar met enthousiasme te blijven werken aan de initiatieven die we de afgelopen jaren gestart zijn'.
ACM gaat toezicht houden
Toezichthouder ACM bereidt zich alvast voor op handhaving per juni, zegt een woordvoerder. 'De nieuwe regels voor digitale toegankelijkheid moeten ervoor zorgen dat de online winkelervaring van gebruikers met en zonder beperking verbetert. Online je boodschappen doen of een energiecontract afsluiten moet daarmee voor iedereen mogelijk worden. Digitale toegankelijkheid is belangrijk voor inclusieve markten. In juni start het toezicht van de ACM en vanaf dan gaan we controleren op digitale toegankelijkheid'.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee