
Nederlandse webwinkels maken een potje van de toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Daarmee bewijzen ze niet alleen deze doelgroep een slechte dienst, maar ook zichzelf. Ze lopen naar schatting € 4,2 miljard aan omzet mis, stellen Thuiswinkel.org, Betaalvereniging Nederland en digitaal bureau Level Level na onderzoek.
Digitale toegankelijkheid krijgt zowel wettelijk als maatschappelijk steeds meer prioriteit; vanaf juni 2025 moeten alle webwinkels voldoen aan de European Accessibility Act (EAA). Bijna geen enkele webshop voldoet nog volledig aan de richtlijnen.
Vacatures
Directeur-bestuurder
PublicSpirit in opdracht van Visit FlevolandBelgische Social & Content Marketeer
Kamera Express GroepAfdelingsmanager Bestuur en Communicatie
Gemeente HaarlemIn de praktijk kunnen klanten met bijvoorbeeld visuele of motorische beperkingen bij veel grote Nederlandse webshops niet eenvoudig navigeren en bestellen; 69% breekt een aankoop af bij een ontoegankelijke webshop.
Een conservatieve berekening
Dat is niet alleen maatschappelijk een groot probleem. Recente bevindingen, voortbouwend op een eerder onderzoeksrapport van de ShoppingTomorrow-expertgroep van Thuiswinkel.org, laten zien dat ze webshops veel laten liggen.
De rekensom gaat uit van de 25% van de Nederlanders die een beperking heeft en kan alleen gebruik maken van digitale toegankelijke websites. De onderzoekers berekenen dat van de doelgroep 15+ ongeveer 3,6 miljoen mensen zo'n beperking hebben.
Met een gemiddelde jaarlijkse besteding van ongeveer €2.500 per online shopper zou dat uitkomen op zo’n 4,2 miljard misgelopen inkomsten. Dat is nog conservatief ingeschat, volgend de onderzoekers.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee