Gisteren was de najaarsbijeenkomst van het SSZ op Nyenrode. 300 mannen (slechts een op de 10 is vrouw) kwamen bijeen om de zaken te bespreken in de snacks- en zoetwarenindustrie. Daarvan waren er 100 afkomstig van de retailers.
Snacks en zoetwaren is geen categorie waarvoor je 5 kilometer omfietst, vatte commercieel directeur Eric Leebeek van Super De Boer (SdB) samen. Maar het kan wel lucratief zijn.
Omdat als je het meer aandacht geeft het ook meteen verkoopt. Impuls heet dat. Als je wasmiddelen in de winkel meer aandacht geeft, dan verkoop je ook meer, maar dan laat de herhalingsaankoop gewoon langer op zich wachten. Bij snacks en zoetwaren is dat niet zo: ze kopen en eten het gewoon meteen op en kopen het de volgende keer weer.
De vraag gisteren was echter of deze categorie nog steeds een goudmijn is. En wat het effect is van de overname van Super de Boer door Jumbo...
Laurens Sloot van het EFMI liet er geen misverstand over bestaan dat de overname van SdB door Jumbo een nieuwe prijsstrijd tot gevolg zal hebben. Tussen 2003 en 2005 daalden de prijzen in de supermarkt met gemiddeld 6 procent. Daarna ging het mede als gevolg van gestegen grondstofprijzen weer lekker omhoog, maar sinds maart 09 dalen de prijzen weer.
Hij liet zien dat het consumentenvertrouwen nog altijd laag is, al was het in juli 03 nog lager. Sloot: ‘Uit onze cijfers blijkt dat “de voordeelgevoeligheid van de consument” gestegen is.’
Hoe bespaart de consument dan?
Downtrading heet het antwoord. 80 procent van de consumenten gaat minder uit eten. 81 procent gaat minder vaak eten afhalen. 55 procent doet minder vaak boodschappen bij speciaalzaken. En 8 procent bezuinigt op boodschappen in de supermarkt. Dat laatste valt mee, maar 86 procent let dan wel scherper op aanbiedingen. 70 procent kiest vaker voor huismerken. 47 procent bezoekt meer supermarkten. En 14 procent zegt overgestapt te zijn op een andere goedkopere, primaire supermarkt.
Sloot: ‘De overname van SdB heeft invloed op deze tendens. 80 procent van de SdB-klanten heeft ook een AH in het verzorgingsgebied. Jumbo is zeven procent goedkoper dan AH. Dus de marktleider kan niet stil blijven zitten. Zeker gezien het feit dat AH het al moeilijk heeft om te groeien.’
Aan de andere kant verwijst hij naar de geruchtmakende overname van Safeway in Engeland door Morrisons. Dat gebeurde eind 04 en nog steeds is het zo dat Safeway en Morrisons nu samen minder winst maken dan voor de overname.
Sloot: ‘Kennelijk is het nog niet zo makkelijk om twee formules te integreren. Het is echt lastig om waarde toe te voegen. De ROS van Morrissons daalde van 6 a 7 procent voor de overname, naar 1 procent na de overname. Jumbo kan zo’n daling echt niet aan’.
Jumbo is dus gewaarschuwd. Jaap Lagerweij was er gister ook en hij is de man van Sperwer/Plus die bijna met pensioen gaat en pijnlijk achter het net viste bij de overname van SdB.
Veel zei hij er niet over. Alleen dat Jumbo het moet hebben van een groot verzorgingsgebied: ze moeten het met hun hoge service en lage prijs echt hebben van volume en een hoog bonbedrag per klant. Maar Lagerweij denkt dat de overgenomen SdB-winkels in veel gevallen te weinig oppervlakte hebben om dat waar te kunnen maken.
Lagerweij sloeg de supermarktbranche nog wel om de oren met wat ervaringen uit zijn tijd bij KBB met de Bijenkorf en Hema. ‘De creativiteit in food is niet zo hoog’, vindt hij. ‘Het efficiencydenken zou vooral aan de achterkant van de winkels moeten zitten, maar niet aan de voorkant. Je gaat in Nederland echt niet voor je plezier naar de supermarkt’.
Interessant was ook dat de commercieel directeur van SdB er was: Eric Leebeek. Hij zei: ‘Iedereen is blij met Jumbo, vooral de aandeelhouders. Het biedt ook wel perspectief. Want Jumbo wil ook gebruik maken van onze kennis. Maar het zal inderdaad een strijd worden, want het is toch een steen in de vijver van de supermarktbranche. De winst die we willen gaan halen moet van anderen komen, want de markt groeit niet.’
Leebeek focuste daarna meer op de snacks en zoetwarencategorie. Hij liet zien dat nog altijd 87 procent van deze categorie via de supermarkt loopt. De drogisterijen doen 6 procent en benzinestations 7 procent. Maar als je kijkt naar zoetwaren zonder snacks dan halen Aldi en Lidl een veel hogere omzet dan op grond van hun marktaandeel zou mogen.
Ze hebben bijna een kwart van de chocolademarkt in handen, terwijl ze maar 14 procent marktaandeel hebben. Koek en snoep doen het nog goed in de supermarkt, maar snacks niet, zegt Van Leebeek. Daar wordt echt gestunt met prijzen, terwijl de grondstoffen gestegen zijn in prijs. Intussen kan de retailer de prijzen niet verhogen om zijn concurrentiepositie niet te verliezen.
Leebeek: ‘We merken dat als we meer aandacht geven aan zoetwaren we meteen meer omzet boeken. Maar omfietsen doen ze echt niet voor deze categorie. Je hebt de andere producten nodig om ze te trekken en dan kun je geld verdienen met zoetwaren.’
Hij liet zien hoe een handig geplaatst kauwgomrek voor de kassa in twee maanden de investering terugverdiende: de verkoop van kauwgom pluste meteen met 15 tot 20 procent.
Maar het is lastig voor een retailer, die 70 procent van zijn tijd aan vers besteedt, om deze categorie echt de aandacht te geven die het verdient.
De mannen in de zaal waren het daar wel mee eens. Maar Leebeek gaf ze nog een waarschuwing mee. Hij is 15 jaar geleden begonnen in deze snacks- en zoetwarencategorie als inkoper bij AH. Hij vond het opmerkelijk dat hij nu nog steeds dezelfde gezichten zag als toen. Al deed hij toen, zegt hij, nog zaken met 90 tot 100 fabrikanten.
‘Die tijd is wel voorbij’, aldus Leebeek. ‘Het schapaandeel van de grote merken zal alleen maar stijgen’.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!