Mogelijk komt er eerder statiegeld op plastic flesjes. Verantwoordelijk staatssecretaris Stientje van Veldhoven wil uiterlijk begin volgend jaar de knoop doorhakken om een eventuele invoering in 2021 mogelijk te maken.
De bewindsvrouw vindt statiegeld op kleine plastic flessen nodig als de strijd tegen zwerfafval te weinig zoden aan de dijk zet. Statiegeld is alleen te voorkomen als er 70 tot 90 procent minder van degelijke flesjes in het zwerfafval zitten en 90 procent van plastic flessen wordt gerecycled.
Volgens de laatste cijfers 'zwerven' er echter steeds meer flesjes in onder meer de natuur, in plaats van minder. Het baart Van Veldhoven grote zorgen, zo laat ze de Tweede Kamer weten.
Ook bij de aanpak van blik wordt de bewindsvrouw ongeduldig omdat de gemeenten en de verpakkingsindustrie zelf niet met een plan komen. Ze kondigt nu zelf maatregelen aan.
Bron: ANP
in 2006 kreeg de industrie het voor elkaar dat kleine PET-flessen van statiegeld werden vrijgesteld. Met daarna (u leest het goed) de onzinnige belofte het buitengewoon effectieve statiegeld op grote PET-flessen ook af te schaffen, als er minder zwerfvuil rondslingerde. Dat lukte nooit, maar er volgden nul maatregelen.
Centraal in de lobby staat de Stichting Nederland Schoon/Supporter van Schoon, in handen van het bedrijfsleven (bottelaars, Coca Cola, retailers). Het ‘nobele’ idee erachter: als we de burgers wat meer laten opruimen, mag de industrie van het statiegeld af. Dat lukte niet, want in elk land ter wereld blijkt alleen statiegeld supergoed te werken. Ook hier. Van de grote PET-flessen komt 95% retour!
Dit eenvoudige gegeven snapt kennelijk niemand in Den Haag. Steeds meer troep, maar de industrie kreeg uitstel. En uitstel. En nog eens. Terwijl ruim 78% van Nederlanders statiegeld ingevoerd wil hebben... Nogal een ruime meerderheid. Best vreemd toch?
De paar cent die recycling kost, is een te hoge prijs voor het milieu voor de fabrikanten. Zeg nu zelf: als je elk jaar 900.000.000 x een paar cent aan je aandeelhouders kunt bieden... Ondertussen mag Supporter van Schoon lesprogramma's op scholen houden over zwerfvuil waarbij (hee da's toevallig!) het woord statiegeld niet voorkomt. Kinderen zouden eens op een idee kunnen komen. Toen Supporter van Schoon een boot van Plastic Whale ging sponsoren, moest Plastic Whale eerst hun pro-statiegeld standpunt laten varen. Toen Ivo de Wijs op verzoek van Nederland Schoon een stukkie schreef over zwerfafval werd die column vervolegens geweigerd: Ivo riep op tot statiegeld en dat mag natuurlijk niet. Natuurlijk zegt de Nederland Schoon /Supporter van Schoon zelf unverfrohren op hun sites (schaamteloosheid kent geen grenzen) dat ze 'geen standpunt inneemt over statiegeld. Grappenmakers. Den Haag laat heeft door z'n domme neolib zelfregulerings beleid sinds 2006 al 13 jaar (13x900.000.000) kleine flesjes PET laten liggen. Op straat, in het bos, in de sloot of in de verbrandingsoven. "De staatsecretaris dreigt” lees ik nu. Hou toch op. De staatssecretaris wordt 13 jaar te laat wakker: 11,7 miljard flesjes in Nederland hadden al lang hergebruikt kunnen worden. Wat een slap, visieloos beleid en wat een enorme milieuschade. Als het definitieve failliet van zelfregulering ergens goed mee bewezen wordt, is het wel dit perverse PET-statiegeld-dossier.