Premium

G-Star RAW in zee met Plastic Soup Foundation

Merk en organisatie willen samen de microfiber in de rivieren en oceanen verminderen.

Het machinewassen van kleding is een grote bron van plastic vervuiling van de oceanen. Elke keer dat synthetische kleding gewassen wordt, scheiden kleine plastic vezels (microfiber) zich af en komen in het spoelwater. Deze microvezels komen vervolgens in de riolering terecht en vervuilen vervolgens rivieren en oceanen.

In een vroeg stadium te stoppen

G-Star en de Plastic Soup Foundation gaan nu samenwerken om de negatieve ontwikkeling van steeds microfiber in de rivieren en oceanen in een relatief vroeg stadium te stoppen.

Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: ‘Als je je voorstelt dat elke dag een paar miljard mensen over de hele wereld hun kleding wassen en dat bijna elk kledingstuk tegenwoordig plastic bevat, is het evident dat het absoluut noodzakelijk is deze veroorzaker van plastic soup te stoppen.’  Ze meent dat G-Star is het eerste modemerk is dat de noodzaak voor innovatie op dit gebied erkent en ondersteunt.

10 procent vervangen

Frouke Bruinsma, CR-directeur van G-Star, geeft aan het merk met ‘RAW for the Oceans’ het eerste kledingmerk was dat denim maakt van gerecycled plastic uit de oceaan. ‘Nu beginnen we de 10 procent conventionele polyester in onze collectie te vervangen met gerecycled plastic.’

Bruinsma zegt tegen MarketingOnline dit doel in 2020 doel bereikt te willen hebben.

‘We willen vooruitgang blijven boeken door middel van duurzame innovatie en bundelen onze krachten met de Plastic Soup Foundation om de strijd van tegen de microvezel aan te gaan.’ Alleen een sterke alliantie van toegewijde stakeholders over de hele wereld kan het tij te keren, zo meent ze.

‘We roepen andere merken op maar ook de rest van de textielindustrie en wasmachine-industrie.’

Toetsen technische haalbaarheid

De ondertekenaars van dit initiatief dragen bij aan de ontwikkeling van een of meer innovatieve oplossingen die de afgifte van microvezels van (kunststof)kledingstukken in de toekomst zullen tegengaan. Bijvoorbeeld weefsels die geen microvezels loslaten of wasmachinefilters die de vrijgekomen vezels opvangen. Technologisch centrum LEITAT werkt mee aan het initiatief door de technische haalbaarheid van de voorgestelde oplossingen te onderzoeken.

Hoe gaat G-Star aandacht geven aan de samenwerking?

Bruinsma: ‘We zullen er meer over vertellen tijdens de Copenhagen Fashion Summit in mei en hopen rond World Oceans Day aan te kondigen wie dit nog meer zal gaan steunen. Daarna  gaan we ons volledig richten op de mogelijke oplossingen.’

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie