Maar minister Ab Klink (Volksgezondheid) heeft de Tweede Kamer dinsdag jl. geschreven dit standpunt te herzien als wel duidelijk is dat de waarschuwingen helpen. In de Verenigde Staten en Frankrijk is gebleken dat voorlichting op flessen zwangere vrouwen beter met de neus op de feiten drukt. Wetenschappelijk bewijs dat de fles dan ook echt dichtblijft, is er echter nog niet.
Het kabinet bekijkt al wel wat er allemaal moet gebeuren als de waarschuwingslabels toch worden ingevoerd. De Tweede Kamer had gevraagd om een onderzoek naar waarschuwingen op de verpakking van alcoholhoudende drank.
Joël Voordewind, Kamerlid voor de ChristenUnie, is niet blij met de reactie van Klink. Wetenschappelijk aantonen dat zwangere vrouwen alleen door de waarschuwingslabels niet meer drinken, is ondoenlijk, zo schat hij in. Hij noemt dit bezwaar van de minister 'uitstelstrategie'. In zijn ogen staat het als een paal boven water dat vrouwen niet meer drinken als ze weten dat dit schadelijk is voor hun ongeboren kind.
Klinks bezwaar dat de waarschuwingslabels de drankfabrikanten op kosten zullen jagen, vindt Voordewind ook niet sterk. Bij sigaretten is het ook gelukt en de kosten zullen gemakkelijk kunnen worden opgebracht. (ANP)
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!