Verdwenen Merken: De U-Bocht van RTL Véronique
"Het moge duidelijk zijn. RTL4 kampt met tegenvallende kijkcijfers en wordt, in de vorm van Johan Derksen, nu ook van binnenuit aangevallen. Zelfs RTL-coryfee Bridget Maasland durfde deze week kritisch te zijn in paradepaardje RTL Boulevard. Er zal dus iets moeten gebeuren in Hilversum. Ook voorganger RTL Véronique had hiermee te maken, maar zij werd gered door Joop van den Ende en de Fabeltjeskrant".
Toen commerciële televisie nog verboden was in Nederland moesten de initiatiefnemers achter RTL Véronique eind jaren tachtig op zoek naar een creatieve oplossing om toch tv te kunnen maken. Zij vonden dit via de zogenoemde U-bochtconstructie waarbij de zender officieel via Luxemburg uitzond. Als 'buitenlandse' zender werd RTL Véronique zodoende toch op de Nederlandse kabel toegelaten.
Gelukkig maar, want zo hoefden we niets te missen van programma's als Telekids en Gááán met die Banaan. Omdat de zender officieel een Luxemburgse zender was, moest het ook wel programma's uitzenden die gericht waren op het Luxemburgse publiek. RTL Véronique deed dit zéér vroeg in de ochtend en diep in de nacht met het in het Luxemburgs gesproken actualiteitenprogramma ‘Hei elei kuck elei’.
De Nederlandse Publieke Omroep, met de NOS voorop, vond het allemaal maar niks. Zij zagen in RTL Véronique een oneerlijke concurrent die de wet omzeilde. De Raad van State ging hier niet in mee en gaf de 'Luxemburgse' zender alle ruimte om namen als Catherine Keyl, Wessel van Diepen, Irene Moors, Jeroen Pauw en Manon Thomas uit te laten groeien tot ware sterren.
Kritiek kwam later, ook vanuit de kijker. De zender had te weinig eigen programma's, zo was het oordeel en buiten het cupvoetbal en erotiek wist de zender aanvankelijk weinig hoge kijkcijfers te halen.
RTL Véronique wilde daarom van een jongerenzender uitgroeien tot een familiezender, maar dit leek pas echt te lukken toen Joop van den Ende zich met de zender kwam bemoeien.
Ook hij probeerde namelijk met TV10 een commerciële zender in Nederland te starten, maar doordat hij geen gebruikmaakte van de Luxemburgse constructie werd dat initiatief wél verboden. Hij besloot zich daarom aan te sluiten bij RTL Véronique en bracht bekende TV-namen als Henny Huisman, André van Duin en Jos Brink onder bij de zender. Ook programma's als Klasgenoten, De Soundmixshow en de Fabeltjeskrant zorgden voor stijgende kijkcijfers. In 1990, een jaar na oprichting, veranderde RTL Véronique van naam en ging het verder als RTL 4.
De verhalen uit deze reeks zijn ook terug te vinden in het boek Verdwenen Merken.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lidI found a lot of interesting information here. A really good https://kodi.software/download/ post, very thankful and hopeful that you will write many more posts like this one.