De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Nicolaï van Buitenlandse Zaken en staatssecretaris Van der Laan van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ingestemd met het plan voor dit huis. In een brief aan de Tweede Kamer wordt het plan en de financiële onderbouwing voor een programma voor de komende drie jaar toegelicht. Uitgangspunt van het Huis voor de culturele dialoog is het faciliteren van de kennis over en het contact tussen groepen met een uiteenlopende achtergrond, langs de weg van kunst en cultuur (tentoonstellingen, literatuur, muziek, poëzie, dans, film en nieuwe media). Er bestaat volgens de initiatiefnemers een grote behoefte in de samenleving aan meer begrip tussen burgers. Om bruggen te bouwen tussen de verschillende culturen in Nederland is begrip en verdieping in elkaars cultuur en waarden noodzakelijk.
Het kabinet wil samen met de steden via dit initiatief ruimte creëren voor culturele uitwisseling, in het bijzonder met landen waar Nederland door migratie maar ook op basis van het koloniale verleden een speciale band mee heeft. De culturele verrijking die migratie voor ons land betekent, wordt op deze manier zichtbaar in nationaal en internationaal cultuurbeleid. Over dit initiatief bracht de werkgroep-Pröpper eerder dit jaar een advies uit.
In de pilot-fase van het Huis ligt de nadruk op de culturele programmering. De G-4 steden zetten ieder hun eigen Huis-structuur op. Een landelijke regiekamer biedt coördinatie en een gezamenlijke vlag, ook voor culturele programma's elders in het land. Het ligt in het voornemen van het kabinet om voor de duur van de pilot de regiekamer in Rotterdam te vestigen.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!