Nucleair Nederland
De alumni-club van de Master-opleiding Corporate Communications van de Erasmus Universiteit organiseerde vorige week een excursie waarin deze vraag centraal stond. We bezochten COVRA (Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval) en de kerncentrale van Borssele, onderdeel van EPZ (Elektriciteits-Produktiemaatschappij Zuid-Nederland). Natuurlijk was er van onze kant sprake van enige vorm van 'ramptoerisme', maar de gepresenteerde communicatie-aanpak van beide organisaties dwong respect af.
Hoewel een opslagplaats voor radioactief afval vraagt om een waterdichte beveiliging is er alles aan gedaan om het COVRA terrein er zo open mogelijk uit te laten zien. COVRA wil zoveel mogelijk bezoekers trekken en hen uitleggen hoe dat nou precies zit met radioactief afval en de opslag er van. Dat gebeurde in ons geval door de directeur Hans Codée persoonlijk. Met kunstexposities en school excursies richt COVRA zich op het publiek rondom de centrale en van heel Nederland. In de bedrijfsvoering wordt op allerlei manieren inhoud gegeven aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. En dat lukt ze ook. COVRA heeft Zeeuwse musea opslagruimte aangeboden in de hallen waar ook het in beton verpakte radioactieve materiaal ligt opgeslagen.
Vacatures
Externe communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisAccountmanager New Business
SpottaAccountmanager
SpottaBij EPZ kregen we van Monique Linger het verhaal te horen over hoe Nucleair Nederland (een samenwerking van de vijf belangrijkste bedrijven in Nederland die te maken hebben met kernenergie en straling en de toepassingen daarvan: URENCO, EPZ, NRG, Reactor Instituut Delft en COVRA) handelde direct na de ramp in Japan. Een crisiscentrum werd ingericht in Hilversum om alle media te woord te staan. Opeens was veiligheid weer een issue: het werk van jaren uitleggen en bewijs leveren was in een keer ongedaan gemaakt door de actualiteit. Van het begin af aan streefde het team naar maximale transparantie en openheid. Geen uitspraken te doen over hoe het in Japan zo mis heeft kunnen gaan (want daar is vanuit Nederland weinig zinnigs over te zeggen). En via de site zoveel mogelijk antwoord te geven op de meest gestelde vragen. Speciale aandacht ging uit naar de direct omwonenden van Borssele: brieven en een inloopavonden om vragen te beantwoorden. Het animo voor deze avonden was overigens beperkt.Al met al een mooi staaltje van crisiscommunicatie. Binnenkort zal met psychologen een analyse plaatsvinden van wat de impact is van Fukushima op de massa. In de uitkomsten van die analyse ben ik wel geinteresseerd!
Tenslotte: de Argumentenfabriek maakte een argumentenkaart rond de bouw van kerncentrales. EPZ plaatste deze kaart (doorklikbaar0 op de eigen site: Dat vind ik een mooi bewijs van hun streven naar openheid en transparantie.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid