Overslaan en naar de inhoud gaan

Mannen nog altijd niet achter aanrecht

Mannen zijn nog altijd vies van het huishouden. Ondanks een campagne van de overheid om meer mannen achter de stofzuiger of het aanrecht te…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Kleren wassen, strijken en de toiletpot schoonmaken zijn taken die meer dan de helft van de mannen zelden tot nooit uitvoeren. Huishoudelijke klusjes, vuilnis buiten zetten en het naar bed brengen van de kinderen halen nog de hoogste scores. Bijna eenderde van de mannen voert aan dat ‘mannen nu eenmaal niet zo goed zijn in huishoudelijke taken als vrouwen.’

related partner content for mobile comes here

De campagne met de slogan 'Wie doet wat' werd begin 2003 door toenmalig LPF-staatssecretaris Phoa van Emancipatie gelanceerd. Sinds de campagne is in de verhouding tussen wat vrouwen en wat mannen thuis doen echter weinig veranderd, stellen de onderzoekers.
Wel spreken paren sinds de campagne vaker af wie welke taak heeft, al hebben meer mannen dat idee dan vrouwen. Volgens de onderzoekers geldt bij vrouwen ’eerst zien, dan geloven’.

Ook vinden opmerkelijk meer vrouwen dat een vrouw haar carrière niet moet opgeven voor haar kinderen. In januari 2003 was dat 36 procent, in mei 2004 46 procent. Eenderde van de mannen zegt meer tijd aan zorgtaken te gaan besteden als zijn partner meer buitenshuis gaat werken. Intussen zegt 17 procent van de vrouwen meer te gaan werken als de partner meer tijd zou hebben voor het huishouden. ‘Wie wacht op wie?’, stelt het onderzoek.

De campagne heeft nog de meest zichtbare verschillen teweeg gebracht bij de verzorging van kinderen. ‘Zo zien we dat vaders vaker dan voorheen de kinderen in bad doen en hen naar bed brengen/voorlezen’, aldus de onderzoekers. ‘Aan de andere kant, beide ouders, zowel de mannen als vrouwen, wonen minder vaak ouderavonden bij op school.’

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in