Overslaan en naar de inhoud gaan

Jongeren denken traditioneel over seks en relaties

Jongeren praten weliswaar makkelijker over seks dan de babyboomers, maar als het gaat om vreemdgaan en relaties lijken zij traditioneler…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Vanaf 1990 brengt Trendbox door middel van het grootschalige Life & Living onderzoek (tot op heden n=68.057 respondenten) op een zeer divers aantal gebieden houding en gedrag van de Nederlandse bevolking in kaart. Naast bijvoorbeeld de houding ten aanzien van financiën, consumeren, werk, vrije tijd, geloof en milieu komen hierin ook relaties aan de orde. In de loop der jaren blijkt de attitude ten aanzien van de verschillende vormen van relaties in Nederland aan verandering onderhevig. Was bijvoorbeeld het ongehuwd ouderschap een generatie geleden nog een taboe, tegenwoordig lijkt het soms een voorwaarde om voor het etiket 'hip' in aanmerking te komen.

related partner content for mobile comes here

Daarbij zien we in de media verschillende stromingen als het om seks gaat. De tv-zenders die Nederland elke avond voorzagen van het nodige bloot lopen nu voorop in morele verontwaardiging. Maar hoe staat het met de houding van de Nederlandse jongeren ten opzichte van seks en relaties? En hoe verhoudt zich dat tot de babyboomers die de 'vrije' jaren zestig en zeventig hebben meegemaakt?

In het openbare leven schreeuwt seks ons van alle kanten toe. Op tv, in winkels en ook in reclame en kunst lijkt het onderwerp gemeengoed geworden. Ongeacht openhartige en luchtige televisieprogramma's over seks en relaties en haaks op de heersende idee dat het onderwerp inmiddels uit de taboesfeer is, vindt een ruime meerderheid (70 procent) van de 16-24 jarigen seks toch een persoonlijke aangelegenheid die niemand anders wat aangaat. Ook de babyboomers (hier gedefinieerd als 44-60 jarigen) zijn in dit opzicht vrij gesloten. Dit ondanks het feit dat deze generatie is opgegroeid in de jaren zestig en zeventig, waarin de seksuele revolutie en vrijheid de centrale thema's waren. Maar liefst 81 procent van de babyboomers praat namelijk liever niet met anderen over dit onderwerp, en houdt het thema bij voorkeur binnen de slaapkamermuren.

Met het promiscue gedrag van de jongeren lijkt het ook wel mee te vallen. Terwijl de media soms doen geloven dat het leven van de jeugd voornamelijk draait om wilde feesten, neemt de jongere toch een serieus standpunt in betreffende liefde, seks en vreemdgaan. Tweederde (68 procent) van de jongeren ziet seks en liefde namelijk als twee zaken die niet los van elkaar gezien kunnen worden. De babyboomers zijn iets liberaler in dat opzicht en, naar men zelf zegt, makkelijker in staat om deze zaken te scheiden. Deze groep is namelijk vaker van mening dat seks en liefde als afzonderlijke zaken gezien kunnen worden (61 procent).
Jongeren zijn ook stellig in hun mening over vreemdgaan. 81 procent van de jongeren geeft aan dat hun verhouding over en uit is als de partner een seksuele relatie zou aangaan met een ander, terwijl 68 procent van alle babyboomers zegt de relatie te beëindigen als de partner het bed zou delen met iemand anders.

Een en ander wordt bovendien nog eens onderstreept door het gegeven dat vreemdgaan iets is dat door veel jongeren niet geaccepteerd wordt. Bijna alle jongeren keuren het af, slechts 6 procent is van mening dat een enkele keer vreemdgaan moet kunnen. Van de oudere generatie vindt 9 procent dat het een enkele keer moet kunnen.
Jongeren hechten door de tijd heen bovendien meer aan het hebben van een vaste relatie. Het aantal jongeren dat aangeeft het belangrijk te vinden om een vaste partner in het leven te hebben, is het afgelopen jaar significant toegenomen ten opzichte van de voorgaande jaren. In 2003 gaf meer dan driekwart (77 procent) van de 16-24 jarigen aan een vaste partner belangrijk te vinden, terwijl dit in 1997 ongeveer 70 procent bedroeg. De groep babyboomers vindt het hebben van een vaste partner weliswaar belangrijker dan de jongere generatie, maar deze uitkomst (84 procent) is in de afgelopen jaren stabiel gebleven.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in