Branding volgens een filosoof


Maandag 12 april ben ik bij de sessie ‘What About Your Brand Appeal’ geweest. Deze was georganiseerd door het bedrijf BR-ND om hun nieuwe naam te vieren. BR-ND was voorheen de Positioneringsgroep. Ik vond het een mooie gelegenheid om hier mijn eerste molblog over te schrijven.
Tijdens de sessie waren er een aantal interessante sprekers waaronder Bas Haring, die in het programma was aangekondigd met de volgende tekst: “Filosoof. Breinwetenschapper. Houdt meer van vragen dan antwoorden. Geeft ons een kijkje in het menselijk brein en legt de link naar de werking van merken.”
Vacatures
Senior Marketeer Partnerships
Nationale Postcode LoterijSenior communicatieadviseur
Gemeente DelftTeamleider Online
AVROTROSBas begon met zijn praatje met deze woorden: “Ik ben filosoof en dat betekent dat ik u vandaag niets ga vertellen waar u wat aan heeft”. Natuurlijk een boeiende zin waar iedereen gelijk meer over wil weten. Bas weet van verleiden!
Bas had het over irrationaliteit en verleiding. Wij denken dat we rationeel zijn, maar niets is minder waar. Hij gebruikte hiervoor een voorbeeld van een restaurant in Parijs waar op het menu diverse cognacs worden aangeboden, van 8 tot zelfs een glas van 20 euro. Dit heeft hem aangezet tot het aankopen van een glas cognac van 12 euro, terwijl die van 20 euro wellicht niet eens bestaat. De duurste cognac is op de kaart gezet om mij te verleiden. De perceptie van wat iets waard is zit immers in ieders eigen hoofd!
In een notendop ging zijn verhaal verder over de waardering van alles wat we kopen. Dat er pas waardering is als mensen vinden dat iets wat waard is. Hierbij gebruikte hij nog een voorbeeld over melk. Het Nederlandse volk betaalt relatief weinig voor melk, terwijl in melk hele goede waardevolle vitamines en voedingstoffen zitten. Vergeleken met Coca Cola is melk een veel gezondere en betere optie. In onze perceptie is melk in waarde gedaald. Het is ‘normaal’ geworden, terwijl Cola juist een premiumprijs kan vragen, want de perceptie is dat het meer waard is. Zo werkt dat dus met merken. Het is maar net wat de perceptie is wat iets wel of niet waardevol maakt.
Een laatste uitspraak die mij aan het denken heeft gezet was dat Bas zei dat wij (als brand specialisten) zeggen dat consistentie heel belangrijk is voor een sterk merk. Bas wilde ons uitdagen om juist een merk neer te zetten dat totaal niet te peilen is, en altijd weer wat anders is en wil zijn. Ik was hierdoor best gechoqueerd. Ik vroeg me af hoe het nou verder moest met mijn eigen percepties van een sterk merk. Totdat ik moest denken dat hij eigenlijk wel gelijk heeft. Natuurlijk kan dat prima werken voor een merk. Dan is dat merk toch heel consistent inconsistent?
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid