Overslaan en naar de inhoud gaan

69% Nederlanders vindt nepnieuws grote zorg, vooral 'anderen' zijn goedgelovig

Meerderheid verwacht dat het de komende verkiezingen gaat beïnvloeden.
Nepnieuws
Massale vogelsterfte door 5G, nepnieuws
Nepnieuws
Massale vogelsterfte door 5G, nepnieuws

Nederlanders maken zich in grote meerderheid (69%) zorgen over de invloed van nepnieuws. 60% denkt zelfs dat dit bij de komende verkiezingen ons stemgedrag beïnvloedt.

related partner content for mobile comes here

Dat ligt overigens vooral aan ‘de anderen’. Een meerderheid van 58% zegt namelijk zelf nepnieuws wel te herkennen. Slecht 21% procent denkt dat ander dat ook doet.

Bij jongeren is deze overschatting nog groter. Van de 18- tot 30-jarigen denkt 72% zelf prima in staat te zijn fakennews te onderscheiden, slechts 16% denkt dat de overige Nederlanders dit ook kunnen.

Nepnieuws waart als virus rond

Dat blijkt uit onderzoek van het Netwerk Mediawijsheid, uitgevoerd door NoTies onder ruim duizend Nederlanders. Het werd gehouden voor de lancering van isdatechtzo.nl. Deze site informeert bezoekers over de werking van nepnieuws en geeft tips om onjuiste informatie te herkennen.

Desinformatie is een groeiend probleem, stelt het Netwerk Mediawijsheid. De effecten op bijvoorbeeld de maatschappelijke debatten en democratische processen worden steeds meer zichtbaar, evenals op de aanpak van het coronavirus.

Dat wordt door de ondervraagden in het onderzoek ook gezien. Ruim drie kwart denkt wekelijks of vaker nepnieuws tegen te komen. In de leeftijdsgroep van 30 tot 49 jaar is dat zelfs 82 procent. Ook drie kwart stelt dat nepnieuws van grote invloed is op de informatie over het coronavirus en vaccinaties.

Tegelijkertijd geeft 64 procent van de Nederlanders aan dat het nooit een nepnieuwsbericht deelt. Ook dat gebeurt dus vooral door anderen.

Welke media vertrouwd?  

Sociale mediakanalen worden als nieuwsbron het minst vertrouwd, terwijl deze juist door de meerderheid van de Nederlanders als nieuwsbron wordt gebruikt. Het meest worden vakbladen vertrouwd, daarna landelijke dagbladen (74 procent), regionale dagbladen (74 procent) en televisie (73 procent).

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in