Overslaan en naar de inhoud gaan

Plasterk wil ook sneller van omroep af

Minister Ronald Plasterk (Media) is het met de Tweede Kamer eens dat het makkelijker moet zijn om ondermaats presterende omroepen uit het…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Hij wil in de wet vastleggen dat het eenvoudiger wordt om dergelijke zendgemachtigden eerder dan nu een 'rode kaart' te geven. Dat zegde hij donderdagavond toe in het debat over de nieuwe erkenningenwet voor publieke omroepen.

related partner content for mobile comes here

Bestaande en nieuwe omroepen zijn dezer dagen druk bezig met het werven van leden voor een nieuwe licentieperiode. Als veel nieuwkomers zo'n uitzendlicentie krijgen dan dreigt het bestel onbestuurbaar te worden. Om dat te voorkomen is het nodig dat het makkelijker wordt om bestaande omroepen, die hun taak slecht vervullen, de deur te wijzen.

Omroepen worden in de huidige situatie eens in de vijf jaar door een visitatiecommissie bezocht. Bij een slecht rapport krijgen ze een gele kaart. Vervolgens kunnen ze, bij voldoende leden, in de volgende licentieperiode van vijf jaar proberen het tij te keren. Theoretisch kunnen ze dus pas na tien jaar een rode kaart krijgen, maar in de praktijk komt dat niet voor. In de geschiedenis zijn er alleen maar nieuwe omroepen bijgekomen en is alleen Veronica, vrijwillig, uit het omroepbestel vertrokken.

Met een aantal Kamerfracties is Plasterk van mening dat na het trekken van een gele kaart omroepen twee jaar de tijd moeten krijgen om beter werk af te leveren. Doen ze dat niet dan kan de minister na die termijn een rode kaart trekken.

Voorzitter van de raad van bestuur Nederlandse Publieke Omroep (NPO) Henk Hagoort zegt zich te kunnen vinden in het voorstel. Hij luidde eerder de noodklok over de dreigende onbestuurbaarheid van het bestel.

Bron: NOS/ANP.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in