Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe antiterreurcampagne vooral om 'schuld te ontlopen als het misgaat'

'Met de nieuwe antiterreurcampagne dekt de overheid zich vooral in voor als het misgaat', zo meent Hans van de Sande, universitair docent…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

De nieuwe publiciteitscampagne 'Nederland tegen terrorisme' heeft positieve effecten, zegt hij, maar levert uiteindelijk niet veel op.

related partner content for mobile comes here

Advertenties in kranten, reclamespotjes op radio en tv en een website moeten de burger sinds 27 februari duidelijk maken dat de Nederlandse overheid actief optreedt tegen terrorisme. 'Meer dan 200 duizend professionals werken samen om het risico van een aanslag zo klein mogelijk te maken', aldus de campagne, die is ontwikkeld door het bureau van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, Tjibbe Joustra.

De publiciteit moet burgers uitleggen wat de overheid doet om de kans op een terroristische aanslag te verkleinen, maar ook wat zij zelf kunnen doen. Ook vermeldt de campagne hoe een burger moet handelen als toch een terroristische aanslag plaatsvindt.

De doelen van de gestarte publiciteitscampagne zijn echter tegenstrijdig, vindt Van de Sande. 'Aan de ene kant brengt de overheid een geruststellende boodschap: 'gaat u maar rustig slapen'. Tegelijk maakt de campagne burgers bang, want dat is de enige manier om ze alert te maken.

Eigenlijk is het onmogelijk om echt voorbereid te zijn op terrorisme, zegt Van de Sande. 'Het is voorbereiden op het onbekende'. Bovendien, de definitie van dreiging is sterk situatie-afhankelijk: in de maand na een aanslag zijn mensen alert, maar daarna verdwijnt dat. 'Je kunt niet altijd in de alarmfase leven', zegt de psycholoog: 'Dat weten de ontwerpers van de campagne, daarom hopen ze dat mensen de bijbehorende buttons zullen dragen, om het vuurtje brandende te houden.'

In ieder geval heeft het Nederlandse volk nu openheid van zaken, zegt hij. 'Hiermee heeft de coördinator terrorismebestrijding zich ingedekt tegen verwijten van het publiek, de politiek en de pers. Uiteindelijk is de campagne een manier om de schuld te ontlopen als het misgaat.'

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in