Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw keurmerk voor begrijpelijke taal

Er is een nieuw keurmerk voor gedrukte media: het keurmerk Gewone Taal. Dit keurmerk op een folder of brochure garandeert de…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Het keurmerk Gewone Taal geeft overheden en bedrijven de zekerheid dat de informatie die zij willen overbrengen toegankelijk is voor specifieke doelgroepen. Een farmaceutisch bedrijf kan met het keurmerk bijvoorbeeld het risico vermijden dat patiënten de bijsluiter van een medicijn niet begrijpen. Als lezers het keurmerk Gewone Taal zien, weten zij dat ze te maken hebben met begrijpelijke informatie. Ook complexe overheidsinformatie wordt met behulp van het keurmerk Gewone Taal toegankelijk voor iedereen.

related partner content for mobile comes here

In totaal zijn er in Nederland anderhalf miljoen mensen die begripsmatig zo veel moeite hebben met lezen, dat het hen belemmert in hun dagelijks leven. Deze functioneel analfabeten begrijpen weinig van informatieve brochures, kunnen geen formulieren invullen en geen kranten lezen. Daarnaast zijn er nog ruim drie miljoen mensen die in mindere mate moeite hebben met het lezen van alledaagse informatie.

Het keurmerk Gewone Taal valt onder het beheer van Stichting Makkelijk Lezen. De stichting beoordeelt teksten op een aantal wetenschappelijk ontwikkelde criteria, afhankelijk van de doelgroep(en) voor wie ze geschreven zijn. De focus ligt hierbij op de structuur van de tekst, de lengte van de zinnen en het taalgebruik (geen vaktaal of buitenlandse woorden). Ook is er aandacht voor beeldgebruik, vormgeving en typografie. Als aan alle criteria is voldaan, kan de opdrachtgever het keurmerk Gewone Taal op het materiaal vermelden.

Recente uitgaven met het keurmerk Gewone Taal zijn diverse kranten, waaronder de Start!-krant, de duidelijkste krant van Nederland (Uitgeverij Eenvoudig Communiceren); de brochure Kinderopvang in de Sociale Werkvoorziening (CWI); Werkmap Zelf op zoek naar een baan (CWI); verschillende brochures voor mensen met een arbeidshandicap over de Sociale Werkvoorziening (CWI).

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in